Oplichters proberen kopers te overtuigen om al een bedrag over te schrijven voor een wagen die zogezegd in het buitenland staat.

Pas op voor valse zoekertjes voor tweedehandswagens: met deze tips kan je ze herkennen

Oplichters hebben vorig jaar voor meer dan een half miljoen euro buitgemaakt met valse advertenties op verkoopsites. Dat doen ze onder meer met nepaanbiedingen van tweedehandswagens die voor opvallend weinig geld worden aangeboden. Met deze tips kan je zulke malafide zoekertjes herkennen.

Elke week duikt onze podcast 'Het uur van de waarheid' in de wereld van onlinebedrog, desinformatie en misleiding. Ook dit onderwerp komt uit de podcast. Alle afleveringen vind je hier.

"Ik was op zoek naar een tweedehands Volkswagen Polo toen ik een interessant zoekertje op 2dehands.be tegenkwam", begint Niels Lever uit Antwerpen zijn verhaal. "Een jonge auto voor 7.300 euro, dus onder de prijs die normaal gevraagd wordt. Ik nam contact op met de verkoopster en kreeg meteen een vreemd voorstel." 

Terwijl de auto volgens het zoekertje in België te koop stond, beweerde 'verkoopster Sophie' via mail dat ze intussen al een jaar in Spanje woont. Niels krijgt de keuze: ofwel de auto daar ophalen, ofwel de auto laten leveren via een transportbedrijf. De voorwaarde? De helft van het bedrag al storten naar een Spaanse bankrekening. 

De mail met het voorstel om de auto te halen in Spanje of te laten leveren.
Foto: Niels Lever

"Ik had al snel door dat haar verhaal niet klopte", vertelt hij. "Waarom zou ze de auto in België willen verkopen als ze al een jaar in Spanje woont? Als je langer dan 3 maanden in het buitenland woont, moet je daar je auto inschrijven. Ze zou hem ook niet laten keuren in België, wat verplicht is. Ik heb niet meer gereageerd, maar zie nog steeds dit soort valse zoekertjes. Gelukkig ben ik opgegroeid met het internet en had ik door dat dit oplichters zijn. Niet iedereen ziet dat jammer genoeg."

Bijna 2.000 meldingen

Soms loopt het inderdaad niet goed af. De Economische Inspectie ontving vorig jaar 1.912 meldingen van mensen die opgelicht werden toen ze iets wilden kopen via onlineverkoopplatformen. Het gaat om verschillende soorten producten, niet enkel auto's. In totaal ging het om zo'n 530.718 euro schade. Die cijfers liggen in realiteit waarschijnlijk hoger, gezien niet iedereen meldt dat hij of zij is opgelicht.

Toen het verhaal van Niels onze redactie bereikte, was de auteur van dit artikel toevallig zelf op zoek naar een tweedehandswagen en stootte die op exact dezelfde oplichters. Geen zoekertje van een Volkswagen Polo, wel van een Hyundai Kona voor 7.000 euro. Niet alleen de opvallend goedkope prijs, maar ook andere elementen in het zoekertje maakten duidelijk dat het om oplichting ging. 

Het zoekertje van de Hyundai was snel verdwenen, zelfs al voor het werd gemeld aan het platform.
Foto: Dorien Vanmeldert.

Hoe kan je valse zoekertjes nu herkennen? Hieronder geven we je enkele tips mee:

Vreemde e-mailadressen

Check de contactgegevens van de verkoper. Hoe meer gegevens, hoe beter. In het valse zoekertje van de Hyundai Kona vermeldde de zogezegde verkoper enkel een Frans e-mailadres. Nochtans stond de auto, volgens de informatie in het zoekertje, te koop in Brecht, Antwerpen. Dat zou kunnen, maar klinkt niet logisch. Vermeldt de verkoper zijn naam en voornaam? Dan kan je die opzoeken via Google. Een betrouwbare verkoper maakt zijn naam bekend.

Gestolen foto's

Voor je contact opneemt, kan je nagaan of de foto's in de advertentie al dan niet gestolen zijn. Oplichters gaan vaak echte foto's van echte zoekertjes verwerken in hun valse berichten. 

Je komt dat te weten door de foto als zoekopdracht in de zoekmachine van Google in te geven. Ga in het zoekertje op een foto staan, klik rechtermuisknop en kies voor de optie "Afbeelding zoeken met Google". Google zoekt nu waar exact dezelfde foto nog opduikt op het internet. Je kan de foto ook downloaden op je telefoon of computer, en uploaden in Google Afbeeldingen. Vervolgens krijg je zoekresultaten te zien.

In deze video leggen we stap voor stap uit hoe je een foto via Google kan opzoeken:

Videospeler inladen...

Een van de eerste zoekresultaten bij de foto's van de Hyundai Kona was een advertentie op de verkoopwebsite AutoScout24. Daar stond exact dezelfde auto van het jaar 2022, met exact dezelfde foto's, te koop voor 20.500 euro, in Dworp, Vlaams-Brabant. Het grote prijsverschil en de andere locatie deden vermoeden dat dit de echte advertentie is.

VRT NWS nam contact op met de verkoper van de advertentie op AutoScout24, Sonia Meert uit Dworp. "Ik had geen idee dat foto's van mijn auto gebruikt werden", vertelt ze. "De auto is intussen ook verkocht aan een kennis."

Het echte zoekertje.

Locatie achterhalen

Oplichters stelen niet alleen foto's van bestaande advertenties, ze liegen meestal over de locatie waar ze zogezegd verkopen. Om te achterhalen of de locatie van een zoekertje klopt, ga je op zoek naar herkenningspunten in de foto's. Denk aan straatnamen, nummerplaten, winkels, opvallende gebouwen of opschriften.

Oplichter 'Sophie' beweerde in haar zoekertje dat de auto te koop stond in Brecht, Antwerpen. Pas in haar mails kwam ze met Spanje op de proppen. In de echte advertentie op AutoScout24 stond Dworp, Vlaams-Brabant.

Verschillende elementen in de foto's bewijzen dat dat laatste klopt en 'Sophie' dus liegt. Zo kan je op onderstaande foto zien dat de auto dicht bij een Proxy Delhaize-winkel staat. Als je in Google "Proxy Delhaize Dworp" ingeeft, kom je op exact dezelfde plek uit. De Proxy Delhaize in Buizingen, een dorp vlak bij Dworp. Opnieuw een teken dat 'Sophie' een oplichter is.

Via Google kunnen we achterhalen dat de auto effectief in Vlaams-Brabant te koop stond.

Bekijk: In deze video leggen we stap voor stap uit hoe je de locatie van beelden kan controleren.

Videospeler inladen...

Contact met echte bedrijf

Typisch aan dit soort oplichting is dat de 'verkoper' (of soms ook 'koper') het product zogezegd wil laten leveren via een bestaand transportbedrijf. Zoek dat transportbedrijf op en contacteer hen via hun officiële website of contactgegevens. Gebruik zeker niet de gegevens die je via de 'verkoper' ontvangt, want die hebben ze zelf nagemaakt.

Zo stelde 'Sophie' voor om de auto te laten leveren door Geis Group, een Duits transportbedrijf. Om alles zo echt mogelijk te laten lijken, stuurden de oplichters mails in naam van het bedrijf, die er professioneel uitzagen, met het e-mailadres 'geis.group@europe.com'.

De oplichters gebruikten een vals e-mailadres van het echte bedrijf Geis Gruppe.

Geis Group bestaat echt, dus nam onze redactie contact op met de klantendienst, zoals vermeld op hun officiële website. "Nee, wij gebruiken dit e-mailadres niet. Het gaat om oplichters die onze naam misbruiken", kon de Duitse dame aan de telefoon bevestigen. Intussen is het bedrijf na onze melding naar de politie gestapt en wordt onderzocht wie erachter zit. 

Reactie 2dehands.be

2dehands.be laat weten op de hoogte te zijn van dit soort oplichting op hun platform. "Het type zoekertje dat je beschrijft, is ons bekend. We zien echter dat het om een zeer beperkt aantal meldingen van mogelijke fraude gaat. Er worden per week een paar meldingen geregistreerd en zoekertjes zoals deze verwijderd."

Ze benadrukken dat ze de afgelopen jaren verschillende aanpassingen hebben gedaan om dit te beperken, zoals betalingen via Payconiq en levermogelijkheden via Bpost en de chatfunctie. Gebruikers kunnen mogelijke oplichting melden door het zoekertje te rapporteren. Dat doe je door rechts onderaan het zoekertje te klikken op "Melden aan 2dehands". Meer tips van 2dehands.be vind je hier. 

Meer tips

Niet alleen de Economische Inspectie, ook Testaankoop en mobiliteitsfederatie Traxio herkennen het probleem. We bundelen hun tips: 

  • Check het account van de (ver)koper: Wees voorzichtig als je geen naam terugvindt, als het om een recent aangemaakt profiel gaat, en als er geen reviews zijn van vorige kopers.
  • Betaal niet via een link of mail: Spreek fysiek af zodat je de auto (of ander product) kan testen, en via overschrijving of cash kan betalen.
  • Vraag om de auto te laten keuren voor verkoop: Dit is bij wet verplicht in ons land.
  • Garages: Sommige garages verkopen ook tweedehandswagens. Vaak is dit wat duurder, maar wel veiliger.
  • Autohero.com en wijkopenautos.be: Als je bij een particulier koopt, ben je als consument niet beschermd. Je kan dan geen gebruik maken van je herroepingsrecht: de termijn van 14 dagen waarin je het product kan terugbrengen. De website AutoHero treedt op als tussenpersoon en zorgt dat je wel garantie hebt. Wijkopenautos.be brengt je in contact met garages.
  • Vermoed je dat het om oplichting gaat? Meld dit aan het verkoopplatform en aan ConsumerConnect, het meldpunt van de Economische Inspectie.

Wie slachtoffer is, onderneemt best volgende stappen: 

  • Neem zo vlug mogelijk contact op met de bank.
  • Dien een klacht in bij de Lokale Politie in je buurt.
  • Gebruik je de meegedeelde persoonlijke gegevens en/of codes voor andere accounts (mailbox of sociale media)? Verander die dan zo snel mogelijk.
  • Breng de zoekertjeswebsite zelf op de hoogte.
  • Meld je verhaal bij het meldpunt ConsumerConnect.

Meest gelezen