© Wim Daneels

DE GROTE TEST. Julius Persoone test croissants uit supermarkt én Panos: “Dit is de duurste? Zeker dat hij niet van Dreamland komt?”

Wie zondags ontbijt zegt, zegt ook croissant. Julius Persoone proefde elf stuks uit de supermarkt én Panos. Eén vond hij een echte klucht die eerder thuishoort in het rek van een speelgoedwinkel, en één kon zo uit het rek van de betere bakker komen.

Tekst: Chris Snick

Bio-Planet 2/10

© Wim Daneels

Gewicht 56 g

Prijs 1,59 euro (28,39 euro/kg)

Beoordeling“Puur op het zicht ziet deze er al het minst uit. Een zeer industriële look. De textuur is ook dezelfde van een squishy, zo’n zacht stuk speelgoed. Zeker dat je deze niet bij Dreamland kocht? Nul krokantheid. Papperig in de mond. Ik proef geen melk, geen boter, amper iets. Is dit de duurste van allemaal? Wat een klucht.”

Lidl 3/10

© Wim Daneels

Gewicht 57 g

Prijs 0,65 euro (11,40 euro/kg)

Beoordeling “Nog een lelijke croissant met een stuk te weinig. Heel egaal van kleur ook, een croissant moet net die bandjes hebben. Enorm taai, ik moet er echt aan sleuren. De binnenkant is droog en de smaak is ook niet veel soeps. Ik proef geen boter en geen eigeel. Het niveau van een croissant in een slecht tankstation langs la Route du Soleil op een regenachtige dag.”

Albert Heijn 4/10

© Wim Daneels

Gewicht 54 g

Prijs 0,99 euro (18,33 euro/kg)

Beoordeling “Slordig, de ene kant is korter dan de andere. Willen ze dit zo artisanaal doen lijken? Daarmee lukt het niet hoor. De croissant is zompig en ik moet moeite doen om er een stuk af te trekken. Lag deze er al drie dagen? De smaak is al even oud en droog. Hier moet je al een fikse laag confituur op doen om er iets van te maken. Vier op tien omdat we nóg slechtere aten.”

AD Delhaize 4,5/10

© Wim Daneels

Gewicht 58 g

Prijs 0,99 euro (17,07 euro/kg)

Beoordeling “Er zit wat glazuur op de bovenkant, maar ik mis hier compleet het krokante. Slappe koek. Door de suiker proef ik ook maar weinig meer van de croissant. Kap hier rozijnen in en ik zeg opnieuw boterkoek. De vorm is ook niet mooi, langs één kant mist hij een voetje. Dit haalt de middelmaat niet.”

La Place, Jumbo 5,5/10

© Wim DaneelsWim Daneels

Gewicht 74 g

Prijs 1,19 euro (16,08 euro/kg)

Beoordeling “Een grote gebogen croissant, maar wel niet meer krokant. Je drukt die makkelijk in elkaar. De smaak is niet uitgesproken en er zit ook iets degerigs in de nasmaak. Dat typisch smaakje van iets wat niet honderd procent uitgebakken is. Komt deze ook van Jumbo? Dan koop je daar beter de goedkoopste van de twee.”

Hyper Carrefour 6/10

Gewicht 52 g

Prijs 0,85 euro (16,35 euro/kg)

Beoordeling “Ze hebben er suiker over gestreken, dat ziet er mooi uit, maar voor mij hoeft het niet. Vooral omdat die glazuur al snel andere smaken domineert. De korst is wel nog krokant. Op zich vind ik dit niet slecht van smaak, al neigt het wel meer naar een boterkoek dan naar een croissant. De laagjes binnenin zijn ook ingezakt, ik mis luchtbellen.”

Panos/Q8 6/10

© Wim Daneels

Gewicht 58 g

Prijs 1,50 euro (25,86 euro/kg)

Beoordeling “Qua kleur aan de lichtere kant, maar toch krokant. De binnenkant is mooi gerezen, er zijn grote luchtbellen en voldoende laagjes. Maar wanneer je dit vergelijkt met de smaak van onze toppers, dan gaapt er toch een kloofje hoor. Geen boter- of zoete smaak die lekker lang blijft hangen. Van wie is deze? Panos? Teleurstellend, dit is toch net hun vak?”

Jumbo 6,5/10

© Wim Daneels

Gewicht 50 g

Prijs 0,69 euro (13,80 euro/kg)

Beoordeling “Er zit nog een kraakje aan de korst. Dat is al goed. Een croissant moet crunchy zijn. Het deeg is mooi gerezen, wat voor de typische luchtigheid zorgt en je het gevoel geeft dat je een versgebakken croissant eet. Jammer genoeg de smaak niet echt zoet én ik proef ook geen boter. Zeker oké voor de supermarkt, maar ook niets meer dan dat.”

6,5/10

Aldi 6,5/10

© Wim Daneels

Gewicht 49 g

Prijs 0,65 euro (13,27 euro/kg)

Beoordeling “Deze is zeer crunchy, maar wel niet gelijkmatig. Er zijn krokante én zachte strookjes, bizar. De binnenkant is mooi gerezen. Qua smaak zeker niet slecht, het zoete blijft even hangen. Wie deze koopt, is niet bedrogen. Kijk naar die prijs. Maar qua niveau zit je hier bij de betere supermarkt- maar niet bij de betere bakkerscroissant.”

Okay 8,5/10

© Wim Daneels

Gewicht 59 g

Prijs 0,67 euro (11,36 euro/kg)

Beoordeling “Bruiner van kleur dan de rest, iets verder gebakken dus. De gemiddelde mens zal misschien zeggen iets té bruin. De smaak is wel zeer goed, er zit een zekere zoetigheid in, wat melk en er is een mooie balans tussen zout en zoet. De korst is nog crispy, wat uitzonderlijk is bij supermarktcroissants. Ook deze haalt het niveau van de warme bakker.”

Spar 9,5/10

© Wim Daneels

Gewicht 54 g

Prijs 1,05 euro (19,44 euro/kg)

Beoordeling“Qua uitzicht is deze de beste van het assortiment, het doet me denken aan een gefrituurde croissant. Die zijn ook heel mooi gesouffleerd, zo wat opgeblazen. De korst kraakt ook nog perfect en ik proef eieren én boter. Superlekker. Deze kan zo bij de betere bakker liggen. Ik had dit niveau niet verwacht. Applaus.”

Zo deden we de test

De selectie We kochten elf versgebakken croissants in negen verschillende supermarkten en een filiaal van Panos bij tankstation Q8.

De methode Julius Persoone keurde alle croissants op zowel smaak, textuur als kleur. Dat gebeurde kort na de middag, alle croissants waren diezelfde dag aangekocht.

Het resultaat “Slechts twee croissants stijgen boven het niveau uit van wat je verwacht van een supermarktcroissant”, zegt Julius. “Al waren er ook wel enkele die ver onder dat niveau bleven. De prijs is ook niet altijd een garantie voor de betere croissant. De goedkoopste werd nummer twee. De winnaar zit wel bij de duurdere, maar de duurste scoorde dan weer het slechtst van allemaal.”

De prijs goedkoopste: Okay, 11,36 euro/kg duurste: Bio-Planet, 28,39 euro/kg

De locatie The Chocolate Line, Vaartstraat 75, 8000 Brugge

Recht versus gebogen

Croissants kunnen gebogen zijn, maar net zo goed recht. “Ook hier zien we de twee”, zegt Julius Persoone. “Vroeger kon je zo het verschil zien tussen een croissant die gemaakt werd met roomboter of een die gemaakt werd met margarine. De gebogen croissant werd toen met margarine gemaakt door bakkers. Patissiers die croissants maakten met boter, wilden zich onderscheiden. Dus maakten die hun croissants recht. Al klopt die regel vandaag niet meer. Bij de grote gebogen croissant van Jumbo staat bijvoorbeeld dat die gemaakt is met roomboter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER