In de betoging worden veel Hongaarse vlaggen meegedragen, en dat is geen toeval.
Foto: Belga

Tienduizenden Hongaren betogen tegen regering-Orbán in Boedapest

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest betogen tienduizenden mensen, mogelijk zelfs 100.000, tegen de regering van premier Viktor Orbán. De betoging komt er op initiatief van Péter Magyar, een voormalige partijgenoot van Orbán die nu een hevig tegenstander van hem is. Magyar is ook de voormalige echtgenoot van ex-minister van Justitie Judit Varga, een vertrouwelinge van Orbán.

"Wij zijn niet bang" en "Orbán, stap op", scandeerden nogal wat betogers. Er worden opvallend veel Hongaarse vlaggen meegedragen in de betoging. Klaarblijkelijk willen ze zo de boodschap meegeven dat het gaat om de vlag van Hongarije, en niet die van de partij van Viktor Orbán. 

De betoging eindigt aan het Hongaarse parlementsgebouw en wordt geleid door de 43-jarige Péter Magyar, die zich meer en meer opwerpt als oppositieleider. Magyar was gehuwd met oud-minister van Justitie Judit Varga.

Hij bracht de regering-Orbán in nauwe schoentjes door een audio-opname te verspreiden van toen hij en Varga nog een koppel waren en zij nog minister was. Daarin vertelt Varga over inmenging door onder meer Antal Rogán, de kabinetschef van Orbán, in een corruptieonderzoek naar een regeringslid.

Het onderzoek komt er op een vervelend moment voor Orbán, in de aanloop van de Europese verkiezingen. Eind vorige maand was er in Boedapest ook al een grote betoging tegen de regering.

BEKIJK: Péter Magyar inspireert veel betogers in Boedapest.

Videospeler inladen...

Meest gelezen