© BELGA

Ministers Lahbib en Dedonder in Rwanda voor herdenking genocide

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en haar collega van Defensie Ludivine Dedonder zijn zaterdagnamiddag aangekomen in de Rwandese hoofdstad Kigali. Ze wonen er de herdenking van de Rwandese genocide bij, nu 30 jaar geleden.

Bron: BELGA

Afhankelijk van de bron kwam bij de Rwandese genocide in 1994 800.000 tot ruim 1 miljoen mensen - Tutsi’s maar ook gematigde Hutu’s - om het leven in drie maanden tijd. Er stierven ook 22 Belgen, onder wie de 10 Belgische VN-blauwhelmen die op 7 april 1994 werden vermoord. Lahbib en Dedonder plannen een bezoek aan Kamp Kigali, de plek waar, die moordaanslag plaatsvond.

Aanleiding van het extreme geweld in april 1994 was de moordaanslag op een vliegtuig met de Rwandese president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese ambtgenoot Cyprien Ntaryamira aan boord, op 6 april 1994. Het Rwandees Patriottisch Front (RPF), geleid door Paul Kagame, kon de genocide uiteindelijk een halt toeroepen. Kagame is sindsdien de sterke man in het land. De president ontsteekt ook dit jaar een vlam bij het herdenkingsmonument in Gisozi, vlak bij Kigali, waar een kwart miljoen mensen zijn begraven. 

Lahbib reist na haar bezoek aan Rwanda nog door naar de Democratische Republiek Congo. Kinshasa en Kigali leven al maanden op gespannen voet. Congo beschuldigt Rwanda ervan steun te leveren aan de rebellengroep M23, die grote delen van de Congolese provincie Oost-Kivu bezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER