Oudste cafébaas van Vlaanderen (88) vreest dat hij moet wijken voor nieuwe flats

© sbr

De gemeente roept de inwoners van Gits samen om de toekomst van het dorpsgezicht te bespreken. Via een wandeling wil het bestuur horen welke gebouwen de bewoners willen behouden. Zo ijvert de Gitsenaar voor het behoud van café Den Engel.

Bert Feys

Café Den Engel, vlak voor de kerk van Gits, is nog twee dagen per week open en lokt nog heel wat volk. Eigenaar Frank Lagrou staat minder en minder in het café, maar kan nog steeds rekenen op zijn trouwe hulp.

“Maar ik weet niet wat er zal gebeuren op het ogenblik dat ik kom te sterven. Het gebouw is spijtig genoeg niet beschermd. Mogelijk wordt het na mijn dood afgebroken en komen er appartementen in de plaats”, vertelt de 88-jarige cafébaas.

De Gitsenaar heeft geen kinderen, een opvolger komt er dus wellicht niet. Lagrou is met zijn achtentachtig lentes de oudste cafébaas van het land. Mede door de jaarlijkse wielerwedstrijd ‘de trofee van Vlaanderen’, die dit jaar op zondag 4 juni gereden wordt, is zijn café heel gekend in Gits en omstreken.

Het gemeentebestuur wil liever niet dat Gits volgebouwd wordt met appartementen. “Momenteel wordt een stedenbouwkundig plan opgemaakt waarin gezocht wordt naar manieren om de ruimtelijke kwaliteit te sturen. Gits is erin geslaagd om tot op vandaag haar landelijk karakter te bewaren. Dat willen we ook proberen zo te houden”, zegt burgemeester Rita Demaré (CD&V). Het schepencollege staat dan ook achter het behoud van gebouwen zoals de pastorie en het café van Frank Lagrou.

Inspraakmoment

De gemeente gaat nu haar ruimtelijk uitvoeringsplan voor Gits aftoetsen bij de bevolking. Op woensdag 7 juni is er een inspraakmoment in het cultureel centrum. Na een korte toelichting omtrent het vooropgestelde plan trekt het gemeentebestuur met de bewoners de straat op. “We willen horen wat er bij de bewoners leeft en hoe zij de toekomst van de dorpskern van Gits zien”, zegt de burgemeester.

De oprichters van de Facebookpagina ‘Gasthof Den Engel te Gits mag nooit verdwijnen’ reageren alvast enthousiast op het initiatief. “Dit wordt voor ons het uitgelezen moment om te ijveren dat het dorpsgezicht van café Den Engel behouden moet worden en het café zeker geen plaats mag maken voor appartementen”, klinkt het op de Facebookpagina.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen