Oud brood op overschot? Gooi het niet weg, maar maak er één van deze 5 recepten mee: “Ook pistolets zijn nog bruikbaar”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht om een paar dagen later pas te ontdekken dat je het volledig uit het oog verloren bent. Geen zin meer om het in de vorm van boterhammen met beleg op te eten? Foodblogger Elise Van de Poele deelt 5 recepten waarmee je die harde stukjes brood toch nog lekker kan opwerken. Of het nu over oud stokbrood of kleine broodjes gaat: met alles valt nog iéts aan te vangen.
Optie 1: Gevulde broodjes
“Oud stokbrood of kleine broodjes over? Verras je gasten of gezin met een brunch van heerlijke gevulde broodjes.”
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 15 minuten
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
• overschotjes stokbrood of pistolets
• 200 g cottagecheese
• 100 g gemalen kaas (Brugge Kaas of andere kaas naar keuze)
• handvol platte peterselie
• 4 takjes dragon
• 4 eieren
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd een stuk uit het deksel van de pistolets of stokbroden en hol ze deels uit. Hak de verse kruiden fijn.
Vul de broodjes met enkele lepels cottagecheese, een beetje gemalen kaas en fijngehakte kruiden en kruid met peper en zout. Splits voorzichtig de eieren. Giet het eiwit in de broodjes en zet 12 minuten in de oven.
Giet er nu de eidooier bovenop, bestrooi met peper, zout en een snuf paprikapoeder en zet opnieuw 3 minuten in de oven. Serveer meteen. Tip: door de eidooier er pas later bij te voegen blijft die mooi lopend. Als hij niet lopend hoeft te zijn, mag je meteen de volledige eieren in de broodjes doen en 12 minuten in de oven zetten.
Tip: Je kan er ook heerlijke spekjes of stukjes salami aan toevoegen!
Optie 2: panzanella met tomaat, brood en labneh
“Een heerlijk verse, romige labneh van schapenyoghurt maakt deze salade extra smeuïg!”
Bereidingstijd: 25 minuten
Je kan de labneh best een nachtje laten staan
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen
• 300 g schapenyoghurt of Griekse yoghurt of 150 g labneh (De Zuivelarij)
• neteldoek of kaasdoek
• stuk oud brood (350 g)
• ½ kl chilivlokken
• 1 kl komijnzaad
• 3 grote vleestomaten
• 1 rode ui
• 1 teentje knoflook
• 3 takjes basilicum
• 3 takjes platte peterselie
• 1-2 el rodewijnazijn
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Bereid eerst de labneh als je die zelf gaat maken. Meng de yoghurt met een snuf zout en giet in een neteldoek. Knoop de doek aan de steel van een houten lepel, hang hem boven een grote kom of pot en zet een nacht in de koelkast. Op die manier lekt het vocht uit de yoghurt en krijg je een erg vaste, smaakvolle yoghurt.
Schep de yoghurt uit het doek en bewaar in de koelkast. Het vocht uit de kom kan je gebruiken in een smoothie of gewoon opdrinken.
Trek het brood in stukken en meng met 2 eetlepels olijfolie, chilivlokken, komijnzaad en een snuf zout. Leg op een bakplaat en bak krokant in de oven op 185 °C gedurende 10-15 minuten. Laat afkoelen.
Snijd de tomaten in grove stukken. Pel en snipper de rode ui fijn. Pel en plet de knoflook. Haal de blaadjes van het basilicum en hak de peterselie grof. Meng de tomaat, rode ui, knoflook en verse kruiden met 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels olijfolie. Meng de stukken brood onder de salade en kruid bij met peper en zout.
Leg onderaan een bord de labneh, besprenkel met olijfolie en peper en zout. Beleg met de salade en serveer meteen.
Tip: Ook superlekker met enkele partjes rijpe pruim erbij.
Optie 3: kaas-brooddumplings met tomatensaus
“Balletjes gemaakt van oud brood: voordelig en superlekker!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Oventijd: 25 + 20 minuten in de oven
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 g oud wit brood zonder korst
• 4 eieren
• scheutje melk
• 80 g oude harde of belegen kaas
• handvol peterselie
• olijfolie
• peper en zout
Voor de afwerking
• 1 pot tomatensaus naar keuze
• 80 g oude kaas
• peterselie of basilicum
Zo maak je het
Doe het brood, de eieren, melk, kaas, peterselie en peper en zout in een blender en hak fijn.
Maak bolletjes met de handen en leg ze op een ingevette bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
Zet in een voorverwarmde oven op 185 °C gedurende 25-30 minuten of tot de balletjes goudbruin zijn.
Giet de saus in een ovenschaal, beleg ze met de gebakken broodballetjes en bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven gedurende 20 minuten en garneer met peterselie of basilicum.
Tip: De broodballetjes passen ook perfect in de maaltijdsoep.
Optie 4: suikerzoete soldaatjes
“Het perfecte tussendoortje of vieruurtje, lekker voor jong en oud.”
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 12 minuten
Ingrediënten voor 20 soldaatjes
• enkele sneden oud brood
• 3 el olijfolie
• 3 el (riet)suiker
• 1 kl kaneel
• extra: yoghurt als dipsaus
Zo maak je het
Snijd het brood in reepjes. Besprenkel met olijfolie, suiker en kaneel.
Verdeel over met bakpapier beklede bakplaat en zet in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 10-12 minuten of tot alles goudbruin en krokant is.
Serveer eventueel met yoghurt als dipsausje.
Tip: Je kan ze in een afgesloten doosje zeker enkele dagen bewaren.
Optie 5: hartige broodpudding
“Broodpudding hoeft zeker niet altijd zoet te zijn. Deze hartige broodpudding is heerlijk als lunch of avondmaal.”
Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 25 + 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 preien
• 150 g spinazie
• 2 teentjes knoflook
• 150 g champignons
• 400 g brood
• 5 eieren
• 300 ml melk
• 6 sneetjes coppa of prosciutto
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de prei in stukken van 5 centimeter. Leg ze in de ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze in de oven gedurende 25-30 minuten.
Pel en plet de knoflook. Snijd de champignons in partjes. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de champignons en knoflook gaar. Kruid met peper en zout. Voeg de spinazie toe en laat nog 1 minuut stoven. Zet opzij.
Klop de eieren op met de melk en kruid met peper en zout. Snijd het brood in stukken.
Leg de stukken brood en gebakken groenten in de ovenschaal bij de geroosterde prei en overgiet met het melkmengsel. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en dek af met aluminiumfolie. Zet in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 20 minuten.
Verwijder de aluminiumfolie, duw de coppa of prosciutto in de broodpudding en zet opnieuw 25 minuten in de oven.
Serveer meteen.
Tip: Liever vegetarisch? Voeg dan stukjes feta of geitenkaas toe in plaats van coppa.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?