© Shutterstock

Drink jij graag een glaasje met je partner? Dan zullen jullie langer leven

Overdrijf niet, maar geniet vanavond maar van een glaasje met je partner. Samen -matig- alcohol drinken zorgt voor een langer leven. Dat mogen we toch concluderen uit een Amerikaans onderzoek.

Jan Claeys

Met studies over de kwalijke gevolgen van alcohol kan je bibliotheken vullen. Maar zie: matig drinken heeft ook voordelen. Uit een langlopend onderzoek bij 4600 Amerikaanse koppels, die elke twee jaar een vragenlijst invullen, blijkt dat zij die af en toe samen een glaasje wijn of bier drinken langer leven. Al heeft dat waarschijnlijk meer met hun goeie relatie te maken, dan met het alcoholgebruik.

“We ontdekten dat koppels die in de afgelopen drie maanden alcohol dronken, langer leefden dan de andere koppels, die ofwel niet dronken of bij wie alleen een van de twee dronk”, zeg onderzoeker Kira Birditt van de University of Michigan. Voor u aan de fles gaat: koppels die samen véél dronken, die leefden minder lang. De winnaars zijn de koppels die de fles niet leeg maakten tot de bodem.

Een wetenschappelijke verklaring is er niet. Alcohol drinken leidt niet tot een langer leven, daar zijn de onderzoekers het over eens. Ze denken wel dat het goed is binnen een relatie om af en toe samen een glaasje te drinken. En evenveel te drinken. Dat betekent dat de levensstijlen van beide partners bij elkaar passen, en dat ze een goede invloed hebben op elkaars welzijn. “We hebben ook in andere studies gevonden dat koppels die samen drinken een betere relatie hebben en dat zou kunnen komen doordat het de intimiteit vergroot”, verklaart Birditt. “En een goede relatie, die zorgt voor een betere gezondheid.” Het is trouwens niet de eerste keer dat de link tussen alcoholverbruik en relaties werd onderzocht. In 1998 al bleek dat de invloed groot is. Vooral in relaties waar één partner veel drinkt en de ander niet is er veel ruzie en spanning. “Samen drinken bevordert de kwaliteit van het leven. Maar het moet matig zijn,” zeggen de onderzoekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER