AAN DE START. Mathieu van der Poel geeft concurrentie hoop, Yves Lampaert rijdt voor een koe én een motor als extraatje

Mathieu van der Poel verscheen in Compiègnes andermaal als topfavoriet aan de start voor de 121e Parijs-Roubaix. Toch gaf de wereldkampioen de concurrentie hoop: “Mij kloppen is niet heel moeilijk.” Of dat ijdele hoop is of niet, zullen we pas na 259,7 kilometer weten op de piste van Roubaix…

Hugo Coorevits

Mathieu van der Poel: “Had na de Ronde een klein gevoel van decompressie”

Mathieu van der Poel is uiteraard de absolute topfavoriet in de Hel van het Noorden. “Het heeft iets meer tijd nodig gehad dan verwacht, maar ik ben goed hersteld van de Ronde van Vlaanderen. Ik heb in ieder geval wel goed kunnen trainen in Spanje en hoop mijn Ronde-benen terug te vinden. De Ronde winnen in de regenboogtrui was al een groot doel en daarna had ik een klein gevoel van decompressie, maar dat heb ik snel kunnen tegenhouden. Het blijft wel altijd even afwachten wat het gevoel is op de allereerste kasseistrook.”

Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck zal zoals vorige week de koers moeten dragen. “We hebben dit voorjaar al meermaals in een gelijkaardige situatie gezet, maar we hebben het iedere keer goed onder controle gehouden. We moeten sowieso altijd goed vooraan blijven en afwachten of de concurrentie al een demarrage plaatst voor het Bos van Wallers. Mijn koers begint in ieder geval daar pas bij. Mij kloppen is alleszins niet heel moeilijk, want de concurrentie heeft dat de afgelopen weken al meermaals bewezen.”

De wereldkampioen heeft naar eigen zeggen niet veel veranderd aan zijn materiaal voor de Helleklassieker. “Enkel een dubbel stuurlint en iets bredere banden, dat vind ik altijd wel fijn. De bandendruk is samengesteld op basis van wetenschap en gevoel, maar het is ook niet de eerste keer dat we op die bandendruk rijden. In dat opzicht is Parijs-Roubaix ook een andere koers dan de Ronde.” (hc)

LIVE. Volg hier LIVE Parijs-Roubaix!

© BELGA

Yves Lampaert: “Als ik op het podium rijd, krijg de motor van mijn nonkel”

Voor Yves Lampaert is Parijs-Roubaix altijd een heel speciale wedstrijd. Hij heeft namelijk een weddenschap met zijn nonkel lopen, die hem bij winst in de Helleklassieker een koe zou opleveren. “Daar is vandaag zijn oude motor bijgekomen, een Honda Shadow van 600 cc”, grapt hij. “We hopen in ieder geval op zo weinig mogelijk pech en dat Mathieu van der Poel een superdag zoals vorige week heeft. We gaan proberen om hem zo snel mogelijk te isoleren, maar dat zal niet simpel zijn. Het zal zaak zijn om met renners als Stefan Küng en Nils Politt een ontsnapping op touw te zetten.”

De Belg keek zaterdagmiddag ook naar Parijs-Roubaix bij de vrouwen. “We hebben zitten roepen voor Lotte Kopecky. Die sprint was echt ongelooflijk spannend, maar het is wel zeer indrukwekkend wat ze allemaal presteert.” (hc)

© BELGA

Oliver Naesen: “Geen meester over eigen lot”

Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale) begon aan de wedstrijd met een dubbel gevoel. “Ik weet dat vandaag alles kan gebeuren. Dat geeft wel een beetje stress, omdat je niet meester bent over je eigen lot. Maar ik kijk er wel echt naar uit, want ik ben in vorm.”

De kasseien zijn in vergelijking met de start van het weekend droog geworden, maar daar lijkt Naesen zich niet op te focussen. “Ik heb door de jaren heen geleerd dat al wat je niet in de hand hebt, daar maak je je beter geen zorgen over”, vertelt de West-Vlaming. Waar hij zich wel op focust, is het podium in Roubaix. “Top vijf is realistisch, daar zal ik dan ook vol voor gaan, maar het is een dag waarop alles tien keer kan gebeuren. In het beste geval pak ik de overwinning.” (hc)

Alec Segaert: “Als alles meezit, kan ik ver geraken”

Alec Segaert debuteert voor Lotto Dstny in Parijs-Roubaix, al stond hij in het begin van het seizoen op de planning voor de belofteneditie. “Dat is veranderd door mijn zeges (in de GP Criquielion en in Lendelede; nvdr.) en door mijn deelname aan mijn eerste WorldTour-koers in Dwars door Vlaanderen. Ik voel gezonde spanning, want ik heb wel uitgekeken naar deze dag. Ik hoop in ieder geval op een harde koers en het zal zaak zijn om bij de les te zijn. In het begin mag je niet liggen slapen, want het kan snel scheuren. Ik wil gewoon de koers niet verliezen door een slechte positionering en als alles meezit, kan ik wel ver geraken. Mijn doel is vooral aan de finish te komen met het idee om terug te komen en om voor het allerhoogste te gaan.” (hc)

© hc

Mike Teunissen: “Vandaag is het grootste gevecht van het jaar voor de vroege vlucht”

Het startschot van de 121ste editie van Parijs-Roubaix wordt straks gegeven. Mike Teunissen (Intermarché-Wanty) blikt alvast even vooruit op de Hel van het Noorden. Hij spreekt over een haat-liefdeverhouding. “Ik denk niet dat er zo veel mannen zijn die hier vrijwillig iedere andere week van het jaar naar Roubaix komen om op kasseien te dokkeren, maar het blijft heel speciaal om hier rond te rijden.” Teunissen beseft dat hij zijn beste beentje zal moeten voorzetten vandaag. “Vandaag is het grootste gevecht van het jaar voor de vroege vlucht. Daar liggen wel mooie kansen, maar er zijn nog meer dan 25 stroken en tussen iedere strook liggen er ook kansen. Het is een koers waarin je moet durven rijden en niet teveel moet wachten. Als er momenten zijn, probeer ik die te pakken.” (hc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen