Dit hebt u al gemist: Belgische kopman out na twee valpartijen, Alpecin-Deceuninck maakt indruk en dunt peloton uit, nog meer pech voor Visma

We gaan snel binnen zijn met deze Parijs-Roubaix. In het eerste uur werd er al 55 kilometer afgewerkt en met de wind in de rug zitten ze momenteel op het snelste schema, goed voor een aankomst voor 17 uur vanavond. Maar wat hebt u intussen al gemist?

Gert Gysen

Sterk blok van Alpecin - Deceuninck

De manschappen van Mathieu van der Poel zijn in orde. Dat is duidelijk. Op de derde kasseistrook van de dag Quiévy in Saint-Python, op zo’n 150km van de meet, trok Alpecin-Deceuninck een eerste keer serieus door. Oscar Riesebeek deed een lange kopbeurt en met dank aan de wind scheurde het peloton in stukken en brokken. De jongens van Lidl-Trek moesten in de achtervolging. De vroege vlucht was er zo al bijna aan voor de moeite. In geen tijd slonk de voorsprong van bijna anderhalve minuut helemaal weg. Bij dezelfde passage maakte ook onze landgenoot Tim Wellens indruk.

Tim Wellens en de mannen van Alpecin-Deceuninck voeren de forcing.© BELGA

Alpecin-Deceuninck zit met vijf renners in de elitegroep: Van der Poel, Kielich, Philipsen, Planckaert en Vermeersch.

De andere namen: Pedersen, Theuns en Vacek voor Lidl-Trek; Hagenes en de broers Van Dijke voor Visma - Lease a Bike; Küng, Pithie en Askey voor Groupama; Mikhels en Page voor Intermarché; Abrahamsen, Waerenskjold en Tiller voor UnoX; Pollitt en Wellens voor UAE Team Emirates; Bissegger en Sweeny voor EF; Buellens, Segaert en Slock voor Lotto-Dstny en de eenzaten Pidcock (INEOS), Degenkolb (Team dsm PostNL firmenich), Wright (Bahrain), Asgreen (Soudal Quick-Step, Meeus (BORA-hansgorhe), Labrosse, Jacobs (Movistar), Van Gestel (TotalEnergies), Fedorov (Astana), Malecki (Q36.5)

Dries Van Gestel, Alec Segaert en Nils Politt moesten de groep even laten gaan met een lekke band, maar zijn er weer bij.

Jongens als Oier Lazkano zitten nu al op meer dan anderhalve minuut achterstand.

Belgen tegen de grond, Pedersen verliest pion

Nog voor de eerste kasseistrook werd er al een eerste keer gevallen in deze Helleklassieker. In die val waren twee Belgen betrokken: Laurenz Rex (Intermarché - Wanty) en Tim Merlier (Soudal - Quick-Step). Rex zijn rug lag helemaal open. Hij kwam nog even terug, maar op 143km van de finish ging Rex een tweede keer tegen de grond, dit keer reed hij vol op een verkeersobstakel. Hierdoor volgde de opgave.

Voor Tim Merlier was deze val evenmin het enige probleem dat hij tegenkwam. De sprinter stond op de tweede kasseistrook van de dag aan de kant met materiaalpech. Hij is evenmin mee met de eerste groep, waar zijn ploeg Soudal - Quick-Step enkel vertegenwoordigd is door Kasper Asgreen.

Slechter verging het Jonathan Milan (Lidl Trek) en Elia Viviani (INEOS Grenadiers). De twee Italianen moesten opgeven na de vroege valpartij. Met Milan verliest schaduwfavoriet Mads Pedersen een belangrijke pion.

Pech blijft Visma - Lease a Bike achtervolgen

Wie kwam er nog niet in het stuk voor? De mannen van Visma - Lease a Bike zijn enkel met de twee broertjes Van Dijke en vroege vluchter Hagenes vertegenwoordigd in het eerste peloton. Met Jorgenson en Van Aert stonden er al twee grote namen niet aan de start en vlak voor de koers kwam er het nieuws dat ook ex-winnaar Dylan van Baarle niet zou starten door ziekte. Alle hoop op Christophe Laporte, maar wie reed lek op de eerste kasseistrook? Jawel, de Franse Europese kampioen van Visma - Lease a Bike.

Laporte had er vooraf nog goede hoop op.© EPA-EFE

Uitsluiting Tarling, Pidcock mee vooraan

Opvallend: met Joshua Tarling werd er ook al een renner uitgesloten in deze Parijs-Roubaix. De Brit bleef iets te lang aan de ploegauto hangen om bij de kopgroep te komen. Op die manier zit Thomas Pidcock nu alleen van Ineos-Grenadiers in de voorste gelederen. Pidcock stond vrij verrassend aan de start van deze Parijs-Roubaix. Hij was nooit voorzien omdat hij afgelopen week Rande van het Baskenland moest rijden, maar is daar niet gestart nadat hij viel in de verkenning van de tijdrit.

Tom Pidcock.© BELGA

Outsider van Soudal Quick-Step in vroege vlucht

Ze werden wat sneller gegrepen dan ze zelf hadden verwacht, maar de vroege vlucht gaf wel hoop voor de mannen van Soudal - Quick-Step. Met Kasper Asgreen zat één van hun kopmannen mee. Met Dries De Bondt en Liam Slock zaten er ook twee Belgen mee in de vroege vlucht. Voor wat het nog waard is: dit waren de namen die er als eersten vanonder muisden, maar intussen dus alweer gegrepen zijn: Hagenes (Visma - Lease A Bike), Tiller (Uno-X Mobility), Asgreen (Alpeci-Deceuninck), Haller (BORA-Hansgrohe), Slock (Lotto Dstny), Syritsa (Astana Qazaqstan), Malecki (Q36.5 Pro Cycling), De Bondt (Decathlon-AG2R La Mondiale), Rajovic (Bahrain Victorious).

Asgreen in de vroege vlucht.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen