Bijna een jaar en 15.000 kilometer later: Russ ‘The Hardest Geezer’ Cook loopt als eerste ooit de gehele lengte van Afrika

“The Hardest Geezer”, het kan tellen als bijnaam. Maar in het geval van Russ Cook (27) is die bijnaam zeker terecht te noemen. De Engelsman is er zopas in geslaagd om als eerste ooit de gehele lengte van Afrika te doorkruisen. Al lopend. Cook legde in 352 dagen iets meer dan 15.000 kilometer af.

Dennis Rosiers

Lopen van het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika tot het meest noordelijke punt van Tunesië. Dat was de -op papier- simpele opdracht waarmee Russ Cook zich het voorbije jaar heeft beziggehouden. De Engelse ultraloper wilde als eerste mens ooit de gehele lengte van Afrika lopen. Het initiële doel was om deze 15000 kilometer af te leggen in 240 dagen.

Uiteindelijk heeft The Hardest Geezer 352 dagen nodig gehad om zijn tocht af te ronden. Zondag legde hij de laatste kilometers af om bij zijn eindpunt in Tunesië te belanden. Cook hield via sociale media zijn volgers de voorbije maanden steevast op de hoogte van zijn avonturen in Afrika. Zo maakte hij kennis met het regenseizoen in Congo en liep hij door bergen en woestijnen. In Algerije werd hij geconfronteerd met visumproblemen en in Angola werden Cook en zijn team slachtoffer van een gewapende overval. Oh ja, er was ook sprake van een kidnapping. Om maar te zeggen: het was wel wat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verslaving

Naast eeuwige roem leverde ‘Project Africa’ nog iets op. Dankzij zijn avontuur haalde Cook meer dan €870.000 op voor het goede doel. Na 15000 kilometer mag Cook zijn loopschoenen -voor even?- gedag zeggen. Want de flamboyante Engelsman houdt van uitdagingen. Zo liep hij in 2021 als allereerste mens ooit doorheen Azië tot Londen. In datzelfde jaar werd Cook een week lang levend begraven, met alleen maar water, zuurstof én een camera in zijn kist.

De prestaties van Cook zijn uitzonderlijk, zeker als je weet dat hij tijdens zijn tienerjaren niet of nauwelijks sportte. Op zijn negentiende gooide hij het roer volledig om en begon hij met (ultra)lopen. “Ik dronk en gokte heel veel. Het was een donkere tijd”, vertelde Cook eerder in de Britse media. “Toen een vriend me vroeg om deel te nemen aan de halve marathon in Brighton is alles veranderd. Dankzij het lopen ben ik in mezelf gaan geloven en bracht ik mezelf discipline bij.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER