24'
90+2'
0 - 3
90+2'

KAA Gent heeft opnieuw zijn favorietenrol in de verf gezet in de Europe Play-offs. Halfweg was de match al gespeeld in Westerlo, zeker na de rode kaart voor de thuisploeg. In het klassement leidt Gent met een bonus van 4 punten op STVV en KV Mechelen, Westerlo staat onderaan.

Westerlo - KAA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten naarstig zoeken naar een doelpunt werd beloond met Gandelman die op het juiste moment opdook op een terugkopbal van Hong. Het sein voor Gent om meteen daarna de score te verdubbelen en in een zetel naar de 6 op 6 te voetballen.

• Man van de wedstrijd: Gandelman Omri leek de hele wedstrijd op de juiste plaats te staan en mocht hij even efficiënt zijn als tegen Charleroi, had hij makkelijk opnieuw vier doelpunten kunnen maken. Pas in het slot beloonde hij zijn sterke wedstrijd met een tweede doelpunt.

• Opvallend: Gent heeft bij afwezigheid van de veel scorende spitsen die afgelopen winter zijn vertrokken een nieuwe talisman gevonden in Omri Gandelman. De Israelische middenvelder is dit seizoen goed voor 9 doelpunten, maar wat meer opvalt, is dat hij in de laatste 3 wedstrijden 7(!) keer heeft gescoord.

Of het nu aan het dubieuze einde van de reguliere competitie, waarin Westerlo door een kleine salonremise KAA Gent uit de Champions Play-offs hield, lag of niet: Gent was geprikkeld en extra gemotiveerd nam het van bij het begin de wedstrijd in handen met klare, offensieve voetbaltaal.

Westerlo had alle moeite om die te verstaan en werd teruggedrongen op de eigen helft. Toch duurde het nog twintig minuten vooraleer Gandelman de 0-1 binnen kon duwen, na een goede voorzet van Brown en slimme terugkopbal van Hong.

Nog geen twee minuten later bijna copy-paste, alleen kopte Gandelman terug en belandde de (afvallende) bal nu in de voeten van Tissoudali, die genadeloos de 0-2 binnenschoof.

En tekenend voor de moeite die Westerlo had met de Gentse aanvallende kracht, moest de Ivoriaanse verdediger Haidara na een tweede gele kaart na ruim een halfuur al naar de kant.

Een schot alsof het een vallend blad was van De Sart sloot een eerste helft vol eenrichtingsverkeer af.

Niet Tissoudali, wel Gandelman voor zijn tweede

Met de cruisecontrol een tempootje lager gezet, paradeerde Gent door de tweede helft. Af en toe voetbalde het zich naar kansen en telkens weer stond Gandelman op de juiste plaats, al had hij niet de efficiëntie die hij wel tegen Charleroi had.

Ook de versnellingen van Tissoudali deden de gehavende Westerlo-verdediging pijn. Zo kwam de Marokkaan van Gent oog in oog met de Turkse doelman van Westerlo. Bij het omspelen van Bolat, zeeg Tissoudali naar de grond. De VAR herstelde de penalty en het geel voor Bolat, naar een schwalbe en geel voor Tissoudali.

Toh wilde Tissoudali nog zijn tweede van de avond maken, via een stifter, maar de lat en buitenspel onthielden hem ervan.

Gandelman werd het wel gegund. In het absolute slot kopte hij de 0-3-eindstand op het scorebord, goed voor zijn 7e doelpunt in 3 wedstrijden.

Gent zet zo zijn ambitie om de Europe Play-offs te winnen kracht bij. Met 6 op 6 en 4 punten voor op STVV en KV Mechelen neemt het een vliegende start.

Hein Vanhaezebrouck: "Altijd al gezien dat Gandelman neus heeft voor doelpunten"

Hein Vanhaezebrouck begon zijn interview met een dankwoord voor de eigen supporterstroepen: "Het grote pluspunt vandaag was dat de supporters met 720 waren op een zondag in de Europe Play-offs in de verre Kempen. Chapeau dat ze er toch zijn, ondanks de ontgoocheling voor het missen van PO 1. Al weet ik niet wat ze me toezingen, want mijn Gents is nog niet goed genoeg."

"Ook Gandelman is een pluspunt, hij heeft een ongelofelijke neus voor doelpunten. Dat heeft hij altijd gehad. Al was ik misschien wel de enige die dat gezien heb. Want wat er over hem allemaal is geschreven... En zelfs het bestuur is er in meegegaan. Het was een domme transfer van mij, zie nu. Zijn geduld om ingepast te geraken wordt beloond."

"Wat de play-offs betreft, het is absoluut nog niet gedaan. De weg is nog lang. Er volgt een moeilijke verplaatsing naar OHL, daar moeten we ook vol voor de drie punten gaan en zo zorgen voor een mogelijke cofortabele voorsprong."

Bart Goor: "Rode kaart deed ons de das om"

• Tarik Tissoudali (Gent): "We hebben weinig weggegeven en veel kansen gecreëerd. Zoals we altijd willen spelen. Heel volwassen, heel trots op de ploeg. Als aanvaller wil je zoveel mogelijk betrokken zijn bij goals en assists, dat lukt aardig de laatste weken. Ik ben ook blij dat Gandelman scoort, het maakt niet uit wie scoort. We zijn één team. We spelen goed samen."
  • Sinan Bolat (Westerlo): "We komen vroeg 0-2 achter en na de uitsluiting van Haidara weet je dat het een lange wedstrijd wordt, dat is ook gebleken. Heel frustrerend. Met 0-3 kan ik niet leven, ook al vielen die doelpunten en rode kaart zo vroeg."
  • Bart Goor (trainer Westerlo): "Die rode kaart heeft ons de das omgedaan. We begonnen niet slecht, maar we geven het zelf uit handen. Op de poging om nog te reageren, moeten we voortbouwen. Haidara wilde zich bewijzen en er dubbel zo hard voor gaan, het is een les dat hij moet leren."

Fase per fase

21:12

EINDE: Westerlo 0-3 Gent

De schaapjes waren al op het droge na de twee doelpunten in de eerste helft van Gandelman en Tissoudali. Wanneer Westerlo ook nog een rode kaart slikte op het halfuur, was de wedstrijd helemaal gespeeld.

De tweede helft was dus meer een maat voor niks, maar toch gebeurde er nog heel wat. Zo ging Tissoudali op zoek naar zijn tweede doelpunt van de avond door eerst tevergeefs met een schwalbe een strafschop te forceren en daarna met een stifter, vanuit buitenspel, de lat te vinden. Ook Gandelman bleef bedrijvig en kon wel 4 keer scoren vanavond. Uiteindelijk kopte hij in de absolute slotfase toch nog zijn 7e doelpunt in 3 wedstrijden tegen de touwen.

Gent zet zijn favorietenstatus in PO 2 nadrukkelijk kracht bij.

90+7' tweede helft
90+1'

Gandelman met nr 2!

Daar is zijn tweede doelpunt dan toch! Na een snelle aanval vindt Yokota met zijn voorzet, waar Bolat nog bijzat met een handje, toch Gandelman. De Israeliër kopt dan toch zijn 7e doelpunt in 3 wedstrijden in doel! En zo is het dan toch gelukt voor Gent om het doelpuntenaantal op te krikken. Vanhaezebrouck zal blij zijn.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
89'

Roef redt op Stassin!

Een afvallende bal uit een hoekschop komt in de voeten van Stassin, die met veel kracht een pegel verstuurt. Het schot is wel recht op doel en dus heeft Roef met een volleybalreactie genoeg om de streep onschadelijk te maken.

85'

Invaller Surdez wordt de diepte in gestuurd, maar vertrekt vanuit buitenspel. Hij trapt zijn schot ook nog onbesuisd naast.

Gent probeert wel nog om het doelpuntenaantal op te krikken. Dat lukt voorlopig niet, wat leidt tot een foeterende Hein Vanhaezebrouck.

84'
80'

Gandelman duikt alweer op!

En daar is hij opnieuw! Gandelman duikt opnieuw op na een voorzet vanop links. Hij kan de bal goed deviëren, maar via Rommens gaat zijn poging tegen de paal. Bolat vangt de rebound op. Het is een wonder dat de Israeliër niet nog meer doelpunten heeft gemaakt vanavond.

79'

Op de manier waarop Gent hier is komen voetballen, geeft het nog maar eens duidelijk aan waarom het de favoriet is voor de Europe Play-offs.

Piet Cosemans op Radio 1
74'

Stifter Tissoudali tegen de lat

Gent wil toch graag nog een doelpuntje bijschrijven. Tissoudali ontsnapt weer aan de Westerlo-verdediging. Bolat komt ver uit zijn doel, Tissoudali stift de bal met veel gevoel over de doelman, maar dat belandt tegen de lat. Uiteindelijk wordt er gevlagd voor buitenspel.