© AP

Ruim 2.000 gevangenen krijgen gratie in Iran

Naar aanleiding van het Suikerfeest - waarmee moslims het einde van de vastenmaand ramadan vieren - krijgen in Iran meer dan 2.000 gevangenen gratie, terwijl 29 al uitgesproken doodvonnissen worden omgezet in celstraffen. Ayotollah Ali Khamenei, de religieuze leider van Iran, heeft daartoe een verzoek van de gerechtelijke autoriteiten goedgekeurd.

Bron: BELGA

Onder de gedetineerden die gratie krijgen, zijn vier bekende Iraanse milieuactivisten die al zes jaar in de cel zitten, zo maakte hun advocaat Hojat Kermani zondag bekend. De Iraanse geheime dienst beschuldigde hen in 2018 van spionage en verraad, omdat ze informatie over gevoelige infrastructuur onder het mom van milieubescherming zouden hebben doorgespeeld naar het buitenland. Het viertal werd samen met nog andere activisten opgepakt en kreeg celstraffen tot 10 jaar.

Kermani sprak de hoop uit dat de vier - Sepideh Kashani, Niloufar Bayani, Houman Jowkar en Taher Ghadirain - “in de komende dagen” vrij zouden komen.

Milieuactivist Kavous Seyed Emami, die mee werd gearresteerd, zou volgens de officiële verklaringen van de Iraanse autoriteiten begin 2018 zelfmoord hebben gepleegd in de cel, iets wat zijn familie betwist. De Iraans-Amerikaanse Morad Tahbaz, die tot 10 jaar cel werd veroordeeld, kwam eerder dit jaar al vrij als onderdeel van een gevangenenruil met de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer