Een meisje staat tussen het prikkeldraad van een vluchtelingenkamp in Rafah. (30/04/2024)
Volledig scherm
Een meisje staat tussen het prikkeldraad van een vluchtelingenkamp in Rafah. (30/04/2024) © AFP

LIVE MIDDEN-OOSTEN. VS voor onmiddellijk akkoord tussen Israël en Hamas, ook Frankrijk wil dat Tel Aviv offensief tegen Rafah afblaast

De VS zijn “vastbesloten” dat Israël en Hamas “nu” een akkoord moeten sluiten over een bestand. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd. Volgens de humanitaire chef van de VN zou een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza een “onbeschrijfelijke tragedie” zijn, waartegen “geen enkel humanitair plan is opgewassen”. Daarmee reageerde hij op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, “met of zonder deal”. In de stad in het zuiden van het Palestijnse gebied hebben meer dan een miljoen burgers hun toevlucht gezocht. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

727 reacties

  • Marc Verlinden

    12 uur geleden
    Ik heb ondertussen verstaan dat een compromis niet mogelijk is. Hamas en Netanyahu gaan niet toegeven
  • Johan Praet

    15 uur geleden
    Hmm, dat gaat Israel niks vinden. Ze hebben hun aanval op Iran ingetoomd in ruil voor groen licht van de VS voor Rafah. En dan trekt de VS dat opeens terug in...
  • dieter De Coninck

    1 dag geleden
    We kijken nu al maanden aan tegen deze misselijkmakende slachting. De hele wereld moet een vuist maken tegen Israël en de Palestijnen bevrijden van hun bezetter.
  • Heinz Rumes

    1 dag geleden
    Waarom wil Hamas alle gijzelaars niet vrij laten, dat betekent immers dat Israël niet kan stoppen en dat ten opzichte van hun eigen bevolking, niemand verliest graag zijn gezicht, tenslotte is het wel Hamas gesteund door de Palestijnen die deze wrede oorlog begonnen zijn, dan is het ook logisch dat zij er alles aan doen om deze oorlog ook te beëindigen en dat zal niet gaan door in heel de wereld te protesteren.
  • nicky vandee

    1 dag geleden
    Wat 'n ellende , echt triest :-(