Archiefbeeld van een veerboot in Mozambique, 2019.
Foto: AP

Veerboot zinkt voor kust van Mozambique: zeker 96 doden

Minstens 96 mensen zijn verdronken nadat een overvolle, omgebouwde veerboot voor de kust van het Afrikaanse land Mozambique is gezonken. Dat melden de lokale autoriteiten. Aan boord zaten 130 passagiers, onder wie verschillende kinderen, die het vasteland probeerden te ontvluchten door desinformatie over een aanhoudende cholera-epidemie.   

"De boot was overvol en niet geschikt om passagiers te vervoeren. Daardoor is de boot gezonken. 91 mensen verloren daarbij het leven", zei Jaime Neto, staatssecretaris voor de noordelijke provincie Nampula. Intussen is het aantal doden opgelopen tot 96. Aan boord zaten 130 passagiers, onder wie verschillende kinderen. 

De veerboot zou een omgebouwde vissersboot zijn geweest. Het bootje dat gisteren vanuit het vasteland vertrok, kwam in de problemen toen het een eiland voor de kust van Nampula probeerde te bereiken.

Bekijk: de kust bij de stad Nampula ligt bezaaid met lichamen van de slachtoffers

Videospeler inladen...

Desinformatie rond cholera

Volgens Neto probeerden de meesten het vasteland te ontvluchten nadat er valse informatie over een aanhoudende cholera-epidemie was verspreid die paniek veroorzaakte. Het Afrikaanse land, een van de armste ter wereld, kampt al sinds oktober met een cholera-opstoot.

Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Wie besmet is, kan last krijgen van hevige, waterdunne diarree. Omdat het lichaam hierdoor veel vocht verliest, kan dat leiden tot ernstige uitdroging en mogelijk de dood, als de patiënt niet goed behandeld wordt.

Volgens gegevens van de overheid zijn sinds oktober bijna 15.000 cholera-gevallen en al 32 sterfgevallen geregistreerd in Mozambique. Nampula is de zwaarst getroffen regio en is goed voor een derde van alle gevallen. 

Maar ook een golf van aanvallen door jihadisten veroorzaakt al een tijd vluchtelingenstromen in Mozambique. De meeste aanvallen zouden in het noordelijke Cabo Delgado plaatsvinden, vlak bij Nampula.

Reddingswerkers konden intussen 5 mensen redden. Zoekacties worden voortgezet, maar de toestand op zee bemoeilijkt de operaties. Er is een onderzoek gestart om de oorzaak van de schipbreuk vast te stellen.

Meest gelezen