Om naar een zonsverduistering te kunnen kijken, heb je een eclipsbril nodig.
Copyright Aaron McCoy

Eclipsgekte neemt toe: Amerikanen, Mexicanen en Canadezen maken zich klaar voor volledige zonsverduistering

In delen van Mexico, de Verenigde Staten en Canada zal vandaag een volledige zonsverduistering te zien zijn. De maan komt dan tussen de aarde en de zon te staan, waardoor het zonlicht geblokkeerd wordt. Een uniek fenomeen dat alleen al in de VS miljoenen mensen op de been brengt. "We willen getuige zijn van de geschiedenis", klinkt het in Amerikaanse media.

Een gedeeltelijke zonsverduistering komt wel vaker voor, maar een volledige eclips is zeldzaam. Inwoners in delen van Mexico, de Verenigde Staten en Canada mogen zich dan ook gelukkig prijzen want zij worden er vandaag op getrakteerd. 

De zonsverduistering zal eerst te zien zijn aan de Pacifische kust van Mexico, rond 11.07 uur lokale tijd (20.07 uur onze tijd). Vervolgens komen de Verenigde Staten aan de beurt, meer bepaald de staten Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire en Maine. 

Daarna volgt Canada en zullen inwoners in het zuiden van Ontario, Quebec, New Brunswick, Prince Edward Island en Nova Scotia de totale eclips te zien krijgen. Het fenomeen eindigt aan de Atlantische kust van Newfoundland om 17.16 uur VS-tijd (2.16 uur 's nachts onze tijd).

Eclipsgekte in de VS

Een volledige zonsverduistering, waarbij de maan perfect op 1 lijn komt te staan met de aarde en de zon, zal in de Verenigde Staten pas opnieuw voorkomen over 21 jaar. Bovendien is 'het pad van de totaliteit' (het spoor van de schaduw van de maan of de plaats waar de totale zonsverduistering zichtbaar zal zijn) breder en langer dan eerder het geval was. Dat komt omdat de maan dichter bij de aarde staat.

Veel Amerikanen willen dan ook vandaag hun kans wagen. Naar schatting zullen miljoenen mensen doorheen het land reizen om op de perfecte plaats enkele minuten de eclips te kunnen zien. Sommige hotels die op 'het pad van de totaliteit' liggen, zijn al meer dan een jaar volgeboekt.

Ik heb eerst een kamer geboekt en dan pas aan mijn vrouw verteld dat we naar Texas zouden gaan

Chris Lomas, Amerikaan

"Ik heb meteen een kamer geboekt en dan pas aan mijn vrouw verteld dat we naar Texas zouden gaan", vertelt Chris Lomas aan The Guardian. "Het gaat om het delen van de ervaring met andere mensen."

Bekijk: de vreugde over het komende spektakel is alomtegenwoordig

Videospeler inladen...

Ook Jorge Martines wil "getuige zijn van de geschiedenis", vertelt hij aan persagentschap AP. Hij zal samen met zijn vrouw en 3-jarige dochter van thuis kijken. "Hopelijk zal ze zich dit herinneren, ze is alleszins enthousiast."

De fans hopen dat wolken het uitzicht niet zullen bederven. Moest dat toch zo zijn, dan kunnen ze alles online volgen want de volledige zonsverduistering zal gestreamd worden door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Wanneer kunnen wij een volledige zonsverduistering zien?

De laatste totale eclips in Europa was op 20 maart 2015. Op 12 augustus 2026 zullen we opnieuw een zonsverduistering kunnen zien waarbij 90 procent van de zon bedekt zal worden door de maan. Een volledige zonsverduistering die waarneembaar is vanuit ons land en Nederland wordt verwacht op 7 oktober 2135.

Meest gelezen