Google investeert miljard euro in nieuw datacenter in België

Het eerste datacenter van Google in België staat sinds 2010 in Saint-Ghislain. © Google
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Google start met de bouw van een tweede datacenter in België, op het terrein van Ecopole in Farciennes. De campus van het bestaande datacenter in Saint-Ghislain wordt ook nogmaals uitgebreid.

Het nieuwe datacenter in Farciennes komt op een zestigtal kilometer van het eerste datacenter van Google in België. Dat staat sinds 2010 in Saint-Ghislain. Het Amerikaanse bedrijf kreeg vorige maand een vergunning voor de bouw van een nieuw datacenter in Farciennes, een van de armste gemeenten van Wallonië. Aan de vergunning zijn wel voorwaarden gekoppeld, onder meer rond milieu en mobiliteit. Google zal zonnepanelen plaatsen op het gebouw. De warmte die het datacenter produceert, komt terecht in een stadsverwarmingsnetwerk.

Het nieuwe datacenter levert volgens het bedrijf 100 jobs op, al is het onduidelijk hoeveel werknemers structureel aan de slag blijven eenmaal de bouw afgerond is. Google kondigt daarnaast een uitbreiding van het datacenter in Saint-Ghislain aan, die nog eens 100 banen moet opleveren naast de 400 jobs die Google daar naar eigen zeggen al creëerde. Dat gaat voor alle duidelijkheid dan zowel om Google-medewerkers als aannemers. Op de site komt ook nieuw zonnepark.

Groeiende vraag door AI en cloud

Google zegt dat het tweede datacenter de groeiende vraag naar de AI- en clouddiensten van Google moet helpen opvangen. ‘Via ons tweede datacenter zullen we bedrijven in heel België van essentiële rekencapaciteit voor AI en cloud voorzien. Daarnaast blijven we lokale ngo’s, gemeenschapsorganisaties, scholen en bedrijven in de regio actief ondersteunen, met een focus op digitale vaardigheden waarbij de mogelijkheden van AI worden benut’, zegt Frederic Descamps, Data Center Lead voor Google in België.

Lokale investeringen in hernieuwbare energie

Het nieuwe gebouw in Farciennes zal klaar zijn voor off-site warmteterugwinning, wat de lokale gemeenschap ten goede kan komen. De warmte van datacenters opvangen is een kans om energie te besparen en lokaal bij te dragen aan de energietransitie. Op het terrein zal Google ook zonnepanelen op het dak plaatsen. Google is lang niet de enige met die aanpak: hernieuwbare energie en het beperken van energieverbruik zijn zowat de belangrijkste aandachtspunten bij uitbaters van datacenters wereldwijd. Datacenters zijn notoire energieverslinders. Door te focussen op hernieuwbare energie en hergebruik van bijvoorbeeld restwarmte hopen zij dat negatieve imago om te turnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content