Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit.
“Yoghurt wordt gemaakt van melk”, zegt professor Devlieghere. “Er worden bacteriën aan toegevoegd, die ervoor zorgen dat de suiker in de melk verandert in zuren. Die zuren breken de eiwitten in de melk af, waardoor de yoghurt uiteindelijk de herkenbare stevige structuur krijgt.”
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook wel ‘wei’ genoemd”, zegt Frank Devlieghere. “Wanneer dat laagje precies ontstaat, hangt af van het soort yoghurt. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe meer kans op wei.”
Er zitten heel wat gezonde stoffen zoals eiwitten, lactose en calcium in.
Mag je dat laagje water opeten of giet je het beter weg?
Dat er een laagje wei tevoorschijn komt is dus perfect normaal. Maar mag je het ook opeten? “Ja, daar is helemaal niets mis mee”, stelt de professor gerust. “Integendeel, het is zelfs erg voedzaam, want ook al lijkt het laagje op water, het bevat een heleboel gezonde stoffen zoals eiwitten, lactose en calcium. Wat ik altijd doe is het laagje mengen met de yoghurt. Dan valt het zeker perfect op te eten”, tipt de professor nog.
Behalve dat het een gezonde toevoeging is aan je maaltijd, brengt het laagje geen verandering in de smaak met zich mee. “De smaak van de wei is gelijkaardig aan de smaak van de yoghurt. Het enige verschil is de structuur. Het geheel zal iets romiger worden als je alles door elkaar mengt, omdat er water aan de yoghurt wordt toegevoegd.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?