West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey.
Foto: Belga

Liveblog - West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey brengt nieuw bod uit op busbedrijf Van Hool

Busbedrijf Van Hool in Koningshooikt (Lier) is failliet. Vanmiddag werd bekend gemaakt dat het bedrijf zal worden overgenomen door het Nederlandse VDL en het Duitse Schmitz Cargobull. Die zouden samen slechts jobs hebben voor 650 tot 950 werknemers van Van Hool. In dat scenario belanden 1.500 mensen op straat. Zonet raakte echter bekend dat de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey vanochtend een nieuw, "beter" bod heeft uitgebracht. "Het is nu aan de curatoren om te vergelijken welk bod het beste is", zegt hij.

  • De Ondernemingsrechtbank in Mechelen heeft deze voormiddag het Belgische busbedrijf Van Hool failliet verklaard. 
  • De busbouwer had afgelopen vrijdag het faillissement aangevraagd, nadat duidelijk was geworden dat niemand geld op tafel wilde leggen voor het reddingsplan van de directie.
  • Van Hool wordt overgenomen. De Nederlandse busbouwer VDL Groep neemt de bus- en touringcaractiviteiten van Van Hool over. De Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull zal zich - via partnerbedrijf GRW - ontfermen over de afdeling industriële voertuigen. 
  • Bij de overnemers is slechts plaats voor 650 tot 950 (ex-)werknemers van Van Hool. Daardoor zullen minstens 1.500 mensen hun job definitief verliezen.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ondernemer Guido Dumarey brengt nieuw bod uit op Van Hool

De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey is dan toch kandidaat om Van Hool over te nemen. Dat meldt VTM Nieuws en bevestigt Dumarey in een eerste korte reactie aan onze redactie.

ABC, de Amerikaanse verdeler van Van Hool, contacteerde hem naar eigen zeggen afgelopen weekend. Samen brachten ze vanochtend een nieuw bod uit op een deel van de Belgische activiteiten waaronder research & development en (after)sales, op de fabriek in Macedonië en op de Amerikaanse activiteiten.

"Het is nu aan de curatoren om te vergelijken welk bod het beste is", zegt hij. De link met ABC is opmerkelijk omdat de familie Van Hool daar een meerderheidsbelang in heeft. Het doet bij de vakbonden - die uit de lucht vallen over het nieuwe bod - een wenkbrauw fronsen.

Dumarey wierp zich midden vorige maand al een eerste keer op als kandidaat-overnemer van Van Hool. Toen had hij een plan om de productie van de bussen en 1.800 jobs in Koningshooikt te behouden. Dumarey had een voorstel gedaan dat geldig was tot 8 april, maar toen de curatoren hem vroegen om zijn aanbod te verlengen, haakte hij af.

Volgens Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) moet elk bod ernstig bekeken worden. "Er is een overeenkomst met VDL-Schmitz Cargobull die bindend is langs hun kant, maar de overname is nog niet officieel. De curatoren moeten op zoek gaan naar de beste oplossing voor de schuldeisers en het bedrijf, en dus gaan we ook dit bod grondig bestuderen", klinkt het bij zijn kabinet.

Bekijk: het faillissement van Van Hool komt ook bij de inwoners van Koningshooikt hard aan

Videospeler inladen...

Bekijk: "De teerling is geworpen", werknemers van Van Hool krijgen te horen dat ze hun job kwijt zijn

Videospeler inladen...

Minister van Werk Dermagne (PS) zal toezien op naleving wettelijke regels

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zal nauwlettend toezien op de toepassing van de wettelijke voorschriften, na het aangekondigde faillissement en fors banenverlies bij busbouwer Van Hool. 

Dermagne betuigt zijn medeleven met het personeel. "Het gaat om gekwalificeerde werknemers die zich al jaren voor hun bedrijf inzetten. Diezelfde werknemers hebben de voorbije weken koelbloedigheid aan de dag gelegd", aldus de PS-minister.

Hij nodigt de toekomstige overnemers uit zo snel mogelijk met de vakbonden rond de tafel te gaan zitten en hoopt dat er voldoende aandacht zal worden besteed aan duurzame tewerkstelling op de site in Koningshooikt.

Het Fonds Sluiting Ondernemingen zal volgens Dermagne tussenkomen voor de ontslagen werknemers. Dat Fonds komt in beeld wanneer de werkgever na een faillissement of sluiting van de onderneming zijn financiële verplichtingen niet kan nakomen.

Heel wat werknemers van Van Hool verzamelden vandaag in de vestiging in Koningshooikt voor een bijzondere ondernemingsraad
Foto: Belga/Nicolas Maeterlinck

Technologiefederatie Agoria: "Zwarte dag voor Vlaamse industrie"

"Het is vandaag een zwarte dag voor alle getroffen werknemers van Van Hool en onze Vlaamse industrie. We verliezen een absoluut boegbeeld", zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen.

Maar Agoria wil niet bij de pakken blijven zitten "We zullen zo snel mogelijk met de VDAB en outplacementbureaus een oplossing zoeken voor alle werknemers die hun job verliezen." De eerste stap in dat traject is een jobbeurs die Agoria, VDAB en VOKA op 28 mei organiseren in Putte.

"Al 113 technologiebedrijven bezorgden ons na een rondvraag in totaal 1.161 vacatures. We hebben er goede hoop in dat veel werknemers van Van Hool met hun op de arbeidsmarkt sterk gegeerde technische vaardigheden snel een nieuwe job zullen vinden."

Vakbonden wijzen met beschuldigende vinger naar familie Van Hool: "Wij voelen enkel plaatsvervangende schaamte"

Het gemeenschappelijk vakbondsfront spreekt na het faillissement bij busbouwer Van Hool over een "plaatsvervangende schaamte". De vakbonden wijzen daarmee expliciet naar de rol die de familie Van Hool speelde. "De familie had een sleutel in handen, maar heeft die niet gebruikt", klinkt het.

Een jarenlange familievete zorgde er mee voor dat het herstelplan dat de directie op tafel had gelegd geen schijn van kans had. "Het geschil binnen de familie werd niet opgelost en zo kwam het herstelplan in de vuilbak terecht." Volgens de vakbonden is dat het bewijs dat de familie niet ten dienste staat van de onderneming en kreeg men zo geen eerlijke kans. 

"Wij zijn geen familietherapeuten", verklaarde Kim Samison van christelijke vakbond ACV. "Daarom voelen wij vooral plaatsvervangende schaamte. Het enige waar we trots op zijn, is de manier waarop onze mensen deze lijdensweg hebben bewandeld." 

Bekijk: "Familiegeschillen horen thuis aan de keukentafel, niet aan de onderhandelingstafel"

Videospeler inladen...

Bekijk: "Dit is een hele zware klap", zegt Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V)

Meer dan 1.500 mensen die bij Van Hool in Koningshooikt werkten, verliezen hun job. Minister van Economie Jo Brouns (CD&V) heeft het dan ook over een "zware klap". Hij betuigt zijn medeleven aan de getroffen werknemers en benadrukt dat de Vlaamse regering en de VDAB alles in het werk zullen stellen hen te ondersteunen en te begeleiden naar een nieuwe job.

Brouns geeft verder ook nog aan dat de Vlaamse regering zal bekijken hoe ze een doorstart voor het bedrijf kan ondersteunen.

Videospeler inladen...

Bekijk: Marc Zwaaneveld, co-CEO bij Van Hool, heeft het over een "trieste" dag, maar ziet ook "een sprankeltje hoop"

Videospeler inladen...

Voka: "Verankering van Vlaamse industrie is prioriteit nummer één" 

Volgens Voka-topman Hans Maertens is het faillissement van Van Hool "tekenend voor hoe moeilijk de industrie het momenteel heeft, met de hoge loonkosten, dure energieprijzen, toenemende administratieve lasten, krapte op de arbeidsmarkt, moeilijk vergunningenbeleid, ..."

Nochtans is de verankering van de industrie in Vlaanderen "prioriteit nummer één" voor de Vlaamse bedrijfsleiders. Dat blijkt uit een rondvraag van de werkgeversorganisatie bij 1.600 ondernemingen. "De industrie vertegenwoordigt 15 procent van het bbp en is goed voor meer dan de helft van de export en van onderzoek en ontwikkeling. Het is dé motor van onze economie", aldus de Voka-topman.

Maertens stelde de resultaten van de bevraging vandaag voor aan premier Alexander De Croo. Samen wijzigden ze het straatnaambord van de Wetstraat tijdelijk in Weetstraat, "zodat de politiek weet wat er leeft bij de ondernemingen", aldus Maertens. 

Curator Jeroen Pinoy: "Doorstart is kwestie van dagen, niet van weken"

De ondernemingsrechtbank van Mechelen had vorige week twee beoogde curatoren aangesteld om het faillissement van Van Hool voor te bereiden. Nu het faillissement uitgesproken is, worden zij effectief curator. Dat wil zeggen dat zij het faillissement in goede banen moeten leiden.

Een van hen, Jeroen Pinoy, gaf tijdens een persconferentie tekst en uitleg bij wat er de voorbije dagen gebeurd is, en bij wat er nog te gebeuren staat. "Een doorstart is een kwestie van dagen, niet van weken", klinkt het onder meer.

Hoe die doorstart er concreet zal uitzien, zal afhangen van de definitieve overeenkomst met de overnemers die een bindend bod op tafel hebben gelegd. 

Bekijk: Curator Jeroen Pinoy licht toe wat er de komende dagen op de planning staat

Videospeler inladen...

"Donkere en trieste dag voor duizenden gezinnen"

Het is een donkere en trieste dag voor duizenden gezinnen, voor de hele regio en voor de Vlaamse maakindustrie. Dat schrijft het gemeenschappelijk vakbondsfront na de aankondiging dat er in Lier bij busbouwer Van Hool 1.550 tot 1.850 jobs sneuvelen.

Voor de bonden komt er nu een einde aan de lange periode van grote onzekerheid. "Wij hebben steeds, in gemeenschappelijk vakbondsfront, voor maximaal en duurzaam tewerkstellingsbehoud gevochten", klinkt het. "Het traject was zeer bewogen en evolueerde in negatieve richting van een zware herstructurering naar een faillissementsaanvraag." 

Van Hool is volgens de vakbonden een verloren kroonjuweel dat verdwijnt in buitenlandse handen. "Men zal dit bedrijf herinneren als het bedrijf van de gemiste kans: met een verpletterende verantwoordelijkheid vanuit de politiek en de banken, maar vooral met gebrek aan verantwoordelijkheidszin binnen de familie Van Hool." 

Wat staat de werknemers van Van Hool concreet te wachten?

De huidige werknemers van Van Hool zullen eerst ontslagen worden (dat gebeurt vandaag, op 8 april) en zullen normaal gezien later uitgenodigd worden voor sollicitatiegesprekken bij de overnemers van het busbedrijf.

De werknemers krijgen de raad om niet te wachten op hun ontslagbrief (C4) om zich in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB of bij Actiris. "Schrijf je in binnen de 8 dagen na ontslag om ervoor te zorgen dat je onmiddellijk een werkloosheidsuitkering ontvangt als je na je opzegperiode nog geen werk hebt", zegt VDAB in een publicatie die ook werd rondgedeeld op de site van Van Hool in Koningshooikt.

Volgende week vinden er infosessies plaats voor de werknemers.

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB zal vanaf morgen tot en met 16 april inschrijfmomenten organiseren voor de ontslagen werknemers van Van Hool. Samen met partnerorganisaties zal VDAB 'outplacementbegeleiding op poten zetten om hen naar een nieuwe job te begeleiden.

"Maar eerst moeten deze mensen zich inschrijven bij VDAB. Dat is belangrijk om hun recht op een uitkering te vrijwaren, en om later recht te hebben op tewerkstellingsmaatregelen en dienstverlening zoals het volgen van een opleiding of stages." Inschrijven bij VDAB kan online of telefonisch, maar ook via inschrijfmomenten in Lier, Heist-op-den-Berg en Herentals. 

Van Hool failliet, bedrijf wordt overgenomen: "In eerste fase werk voorzien voor 650 tot 950 werknemers"

De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft busbouwer Van Hool failliet verklaard. Zoals verwacht zullen de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull elk een deel van het bedrijf overnemen.

"Het definitieve overnamebod wordt de komende dagen gefinaliseerd", meldt Van Hool in een persbericht. De overnemers zouden ook plannen hebben om "nieuwe faciliteiten te bouwen".

"In een eerste fase zou werk voorzien zijn voor 650 à 950 medewerkers, een tewerkstelling die zou kunnen groeien op langere termijn", zegt Van Hool. VDL Groep zou 300 tot 600 van de huidige werknemers van Van Hool te werk kunnen stellen, Schmitz Cargobull zo'n 350. "Precieze aantallen zullen in de komende weken bekend gemaakt worden."

"Dit was het best haalbare resultaat voor alle betrokken partijen", klinkt het bij Van Hool. "Dit neemt niet weg dat vele medewerkers helaas een baan buiten van Hool zullen moeten zoeken."

Co-ceo Marc Zwaaneveld en woordvoerder Dirk Snauwaert lichten de pers in over het faillissement van Van Hool
Foto: Belga/Nicolas Maeterlinck

Opvallend: CEO Filip Van Hool was niet aanwezig tijdens de ondernemingsraad waarin de vakbonden meer informatie kregen over de toekomst van zijn bedrijf. Net als de voorbije weken was het crisismanager (en co-CEO) Marc Zwaaneveld die het woord voerde.

Bekijk: wachten op "het genadeschot" of "het spuitje", werknemers Van Hool voelen de bui hangen

Videospeler inladen...

Vakbond ACV: "Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn"

Peggy Schuermans van ACV-Metea is blij dat er zo meteen eindelijk duidelijkheid komt over de toekomst van Van Hool. "Dit was de week te veel. Officieel weten wij nog niks over een faillissement, maar we hopen tijdens de ondernemingsraad duidelijkheid te krijgen. Dit is onmenselijk voor de werknemers. De mensen moeten weten waar ze aan toe zijn."

De cijfers die circuleren stemmen haar weinig hoopvol. "Bij het transformatieplan van de directie was sprake van 1.100 mensen die moesten vertrekken. Dat vonden we al massaal veel. Het mogelijke eindresultaat nu lijkt nog slechter dan wat we toen hadden gedacht."

Burgemeester Lier: "Niet het meest gunstige, maar wel het enige haalbare scenario"

Videospeler inladen...

Ondernemingsrechtbank buigt zich over faillissement

Volgens onze bronnen heeft Van Hool afgelopen vrijdag het faillissement aangevraagd en zou de ondernemingsrechtbank in Mechelen het faillissement deze voormiddag bekrachtigen. De rechtbank zal daar echter zelf niet over communiceren. 

"Kroniek van een aangekondigde dood"

"Dit is dramatisch", zegt Rik Verwaest, de burgemeester van Lier (Koningshooikt is een deelgemeente van Lier, red.) aan Radio2 Antwerpen. "Het is de kroniek van een aangekondigde dood geworden. Iedereen die de voorbije weken zag hoe het evolueerde, wist dat Van Hool ten dode was opgeschreven."

Tot eind vorige week leek er nog een waterkansje te bestaan dat een groot deel van de jobs in Koningshooikt zouden kunnen gered worden, maar die hoop ging in rook op toen de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey - die beloofde 1.700 jobs te redden bij een overname - de handdoek in de ring gooide.

"Het is natuurlijk een economische realiteit dat er met zo’n schuldenput gekeken wordt naar de meest biedende overnemer", beseft burgemeester Verwaest die aangeeft dat het echte werk voor de gemeente nu pas begint.

"Wij moeten de outplacement van die werknemers ondersteunen en we gaan moeten kijken wat er moet gebeuren met de rest van de site. Voor ons is het belangrijk dat we maximale werkgelegenheid kunnen voorzien op die site.”

Vakbond ACLVB: "Werknemers weten dat ze alleen slechts nieuws kunnen krijgen"

Om 11 uur zal de directie van Van Hool de vakbonden inlichten over de concrete overnameplannen. De vakbonden verwachten ook duidelijkheid over de toekomst van de 2.500 werknemers in Koningshooikt. 

Christophe Van Audenhove, van de liberale vakbond ACLVB, koestert weinig hoop op goed nieuws. "De werknemers weten al langer dat ze alleen slecht nieuws kunnen krijgen. Sommigen zullen opgelucht zijn door het feit dat ze toch wat garanties zullen hebben naar de toekomst, maar ik denk dat de teleurstelling zal zegevieren." 

Bij Van Hool in Koningshooikt werken ongeveer 2.500 mensen. Volgens onze informatie zullen 1.600 tot 1.800 jobs sneuvelen. "We zullen hoe dan ook onze verantwoordelijkheid blijven nemen en hopen dat we toch nog een zeg hebben in het proces van de overname, zodanig dat die 600 tot 900 mensen in de best mogelijke omstandigheden hun tewerkstelling kunnen verderzetten."

Wat weten we al?

Nadat de Nederlanse trailerbouwer Vlastuin en de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey de handdoek in de ring hadden gegooid, lag er eind vorige week slechts één mogelijke overnamepiste op tafel voor de Belgische busbouwer Van Hool. 

Het lijkt erop dat het Nederlandse busbedrijf VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull elk een deel van Van Hool zullen overnemen, maar bij die overname zouden heel wat jobs in Koningshooikt sneuvelen. VRT NWS verneemt uit goede bron dat zeker 1.600 mensen hun werk zullen verliezen.

Meest gelezen