België verzet zich tegen Franse windmolens die bijna even hoog worden als de Eiffeltoren

Fotomontage met zicht vanuit De Panne.© Parc éolien en mer de Dunkerque

De Panne -

Voor de kust van Duinkerke willen de Fransen 46 windmolens bouwen met een maximale hoogte van 300 meter boven zeeniveau. België vreest dat scheepvaart, veiligheid, zeezicht en natuur in het gedrang komen en dient bezwaar in.

Dries De Smet en Daron Mertens

De Fransen zien het groot: op tien kilometer van de Duinkerkse kustlijn willen ze een park met 46 windmolens bouwen. Op het hoogste punt stijgen ze 240 tot 300 meter boven het zeeniveau uit. Ter vergelijking: de Eiffeltoren is (inclusief antenne) 330 meter hoog. Dat park moet 2,3 terrawattuur (TWh) elektriciteit per jaar produceren. Dat is één tiende van wat de kerncentrales van Doel jaarlijks opwekken. (Lees verder onder de kaart)

Dat vooruitzicht zien heel wat Belgen niet zitten. Daarom dient de federale regering haar bezwaren in tegen het project, zo laat minister van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD) weten. “Het windmolenpark dreigt een aantal fundamentele Belgische belangen aan te tasten waaronder de vrijheid en veiligheid van scheepvaart, veiligheid van het luchtvaartverkeer, de redding op zee, het mariene milieu en het zeezicht van de kustbewoners”, luidt het in een persbericht.

LEES OOK. Buurtbewoners vechten eerdere vergunning van vierde windturbine aan: “Er wordt geen rekening gehouden met onze gezondheid”

Zeezicht De Panne, Koksijde en Nieuwpoort

Door de windmolens dreigen twee historische scheepvaartroutes vanuit de haven van Oostende onbruikbaar te worden, aldus de minister. Bovendien zullen de windmolens vanuit De Panne, Koksijde en Nieuwpoort te zien zijn. Het geplande park heeft ook een impact op beschermd zeegebied, aangezien het in het Franse Natura 2000-gebied ‘Bancs des Flandres’ zou komen te liggen, en naast het Belgische Natura 2000-gebied ‘Vlaamse Banken’. (Lees verder onder de foto)

Fotomontage met zicht vanuit Nieuwpoort.© Parc éolien en mer de Dunkerque.

Ook Van Tigchelts voorgangers, onder wie partijgenoot Vincent Van Quickenborne, tekenden al protest aan tegen de windmolens. Maar zowel de Franse Raad van State als de Europese Commissie stelde dat België die bezwaren moest uiten tijdens een publieksbevraging die georganiseerd wordt voor het verkrijgen van de milieuvergunning. Die consultatieronde gaat maandag van start en loopt tot en met 18 mei.

De federale regering stelt voor om het windmolenpark vijf kilometer dieper in zee aan te leggen

De federale regering stelt voor om het windmolenpark vijf kilometer dieper in zee aan te leggen. “Dat verdient de voorkeur,” zegt Van Tigchelt, “zoals we dat ook doen met de Belgische windmolenparken. Daarom is het belangrijk dat iedereen die mogelijk hinder zal ondervinden van het park, nu deelneemt aan het openbaar onderzoek.”

“We zijn niet gekant tegen een windmolenpark in zee, maar het moet dan wel veel dieper in zee komen te liggen. Alle lusten zijn voor de Fransen, de lasten voor de Belgen”

Bram Degrieck

burgemeester De Panne

Ook de gemeente De Panne en de haven van Oostende zullen hun bezwaren kenbaar maken. “Ons standpunt is heel duidelijk en blijft ongewijzigd”, zegt burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan B). “We zijn niet gekant tegen een windmolenpark in zee, maar het moet dan wel veel dieper in zee komen te liggen. De impact is uiteraard voornamelijk het visuele op het landschap. Je kunt dit onmogelijk in economische termen becijferen. Maar het zou jammer zijn dat het zicht voor een stuk beperkt wordt, temeer omdat het vlak voor onze neus zal liggen. Het is voornamelijk het vrijwaren van dat vrije zicht dat voor ons belangrijk is, temeer omdat alle lusten voor de Fransen zijn en alle lasten voor de Belgen.”

LEES OOK. Zicht op zee zal er helemaal anders uitzien in 2060

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen