© Getty Images

Stoom afblazen als je kwaad bent? Helpt niet, maar dit trucje werkt wel kalmerend

Een onuitstaanbare collega, onmogelijk veel werk of problemen in je relatie? Volgens wetenschappelijk onderzoek helpt het niet om ‘stoom af te blazen’ door te gaan lopen of op een bokszak te slaan. Meer zelfs: dit zou je op termijn nog bozer kunnen maken. Al hebben de onderzoekers wel een gouden tip …

Hanne Vandenweghe

Een team onderzoekers van de Ohio state-universiteit analyseerde 154 onderzoeken waaraan 10.189 deelnemers meewerkten. De vorsers keken specifiek naar hoe de respondenten reageren als ze kwaad zijn.

Wat blijkt? Activiteiten die de fysieke opwinding vergroten — dingen die je bloeddruk of hartslag verhogen — kunnen net meer woede aanwakkeren. Kilometers hardlopen of frustraties uit je lijf boksen helpen bijgevolg niet om kwaadheid te kanaliseren. Integendeel: het verhoogt de fysieke opwinding en werkt uiteindelijk contraproductief. “Elk goed gevoel dat we krijgen door het ventileren, versterkt de agressie,” klinkt het. Volgen de vorsers vormen balsporten de enige uitzondering. Een balspel spelen zou negatieve gevoelens kunnen verminderen.

Verder raden ze aan om frustraties voor jezelf te houden en deze te verwerken door middel van meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Deze zaken zullen je (intern) kalmeren en de fysieke opwinding verminderen. “Stoom afblazen klinkt misschien een goed idee, maar er is geen wetenschappelijk bewijs die de theorie ondersteunt. Ons onderzoek toont aan dat dezelfde strategieën die werken tegen stress ook effectief zijn om woede aan te pakken” besluiten de onderzoekers in Clinical psychology review.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle