© Shutterstock

IT’er uit As maakt misbruik van computerkennis om ex te stalken: “Ik merk dat hij me nog steeds volgt”

As/Oudsbergen -

Een 40-jarige IT’er uit As is voor de tweede keer veroordeeld voor extreme stalking van een ex-vriendin. Na een eerdere veroordeling in 2020 tot 15 maanden met gedeeltelijk uitstel, gaf de rechter hem deze keer 28 maanden, deels met uitstel. Hij krijgt ook een contactverbod.

Shauni Deferm

De veertiger is geen onbekende voor het gerecht, want in 2020 stond de man voor de eerste keer voor de correctionele rechtbank in een soortgelijk verhaal waarbij hij de moeder van zijn kinderen terroriseerde. Voor die feiten kreeg hij vijftien maanden cel, waarvan tien maanden met uitstel onder voorwaarden. Hij raakte ook het contact met zijn kinderen kwijt, maar toch had de veroordeling weinig effect. Ook zijn nieuwe vriendin belandde na hun relatiebreuk in 2021 in dezelfde hel. Opnieuw ontpopte hij zich tot meester-stalker.

LEES OOK. Stalkende IT’er riskeert 40 maanden voor ziekelijke belaging van ex: “Ik wil mijn leven terug”

“Ik wist wel dat er een probleem was met zijn ex-vrouw, want in het begin van onze relatie heeft zij me gecontacteerd. Maar hoe gaat zoiets als je verliefd bent? Je gelooft dan eerder je partner dan zijn ex”, sprak het tweede slachtoffer vorige maand tijdens de behandeling van de zaak. “Na een tijdje sijpelde het besef wel binnen. Hij deed vreemde dingen, hij controleerde mijn telefoon. Mijn buikgevoel zei dat er veel niet klopte en toen heb ik er een punt achter gezet.”

Robotstofzuiger

De man had steeds dezelfde modus operandi en maakte daarvoor gretig misbruik van zijn knowhow als IT-expert. Hij installeerde software om binnen te breken op het persoonlijk netwerk van de vrouw zodat hij precies wist wanneer ze thuis was. Hij trachtte ook meermaals in te loggen op haar Gmail-, Dropbox- en Netflix-accounts en hij maakte valse Tinder- en Facebookprofielen aan om zo contact te zoeken met de vrouw. “Ik merk dat hij me nog steeds volgt, maar ik heb geen bewijs dat hij het is. Zo krijg ik vaak meldingen op mijn telefoon dat bepaalde AirPods me volgen en ’s nachts springt de robotstofzuiger af en toe aan”, vertelde de vrouw, die een morele schadevergoeding van 4.000 euro krijgt.

LEES OOK. Maasmechelaar (30) downloadt kinderporno via darkweb: “Hij zoekt naar 13-jarige meisjes”

De man werd door het parket terechtgewezen, maar de opgelegde voorwaarden in het eerdere vonnis en het bijkomend contact- en straatverbod in dit dossier, leefde hij niet na. Uiteindelijk liep het volledig uit de hand toen hij op 12 december 2021 opdaagde aan de woning van een man met wie zijn ex aan het daten was. Er ontstond een gevecht met wederzijdse slagen, maar daarvoor krijgt hij de vrijspraak.

Nieuwe vriendin

Voor de stalking van de vrouw werd hij wel veroordeeld tot een celstraf van 28 maanden en een geldboete van 2.000 euro. “Hij pleegde doelbewust psychische terreur”, oordeelt de strafrechter in het vonnis.

Toch krijgt de man ook deze keer een gedeeltelijk uitstel onder voorwaarden opgelegd om hem de kans te geven zijn leven te beteren. Zo moet hij zich laten begeleiden voor zijn stalkingsproblematiek en krijgt hij een nieuw contactverbod.

De veertiger aanhoorde zijn straf, gesteund door zijn nieuwe vriendin.

LEES OOK. Slachtoffer van stalking leerde ex kennen in Hasselt: “Zelfs agenten zeiden ‘we kennen dat type, hij zal nooit opgeven’”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer