© Jan Van der Perre

Man achter website ’tScheldt in beroep tegen veroordeling voor aanzetten tot haat of geweld

Gert Van Mol, de eigenaar van de satirische website ’tScheldt die door de correctionele rechtbank van Mechelen veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel wegens het aanzetten tot haat of geweld, gaat in beroep tegen dat vonnis. Dat bevestigt Luc De Cleir, attaché communicatie van het college van hoven en rechtbank, afdeling Antwerpen.

mts
Bron: BELGA

De feiten dateren van 30 mei 2020, toen op ’tScheldt berichten verschenen over Zelfa Madhloum, de toenmalige woordvoerster van Open VLD, die Iraakse roots heeft. Bij het bericht werd een foto geplaatst van Madhloum in een chador, een traditioneel gewaad. Er werd volgens de rechtbank ook de suggestie gewekt dat Madhloum niet geïntegreerd zou zijn in de westerse samenleving. 

LEES OOK. Man achter website ’tScheldt veroordeeld: “Kunnen niet tolereren dat er aangezet wordt tot haat wegens afkomst van een persoon”

“Er werden doelbewust omstandigheden gecreëerd die racistische en haatdragende uitlatingen uitlokken en aanmoedigen. Uit de talloze reacties blijkt dat zowel het artikel als de foto hebben bijgedragen tot een opruiend, haatdragend en racistisch discours”, aldus de rechtbank in haar vonnis. Ook het feit dat haatreacties op sociale media niet werden verwijderd of gemonitord, wijst volgens de rechtbank op de intentie om haat op te wekken tegen Madhloum. 

Ondanks het feit dat Van Mol op de zitting ontkende eigenaar of uitgever te zijn van ’tScheldt, achtte de rechtbank op 27 februari het bewezen dat hij de feitelijke beheerder is met volledige zeggenschap over de inhoud van de website, en die van de Twitter- en Facebookpagina. Van Mol werd daarom veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel en een geldboete van 4.000 euro, en een publicatieverbod. Hij kan zich niet vinden in die straf en tekende beroep aan.

Naast Van Mol werd ook een lezer veroordeeld die een racistische reactie onder het artikel schreef. Hij kreeg één maand cel en 800 euro boete maar gaat niet in beroep tegen die straf.

LEES OOK. VVJ roept op om intimidatie van Humo-journalisten door ‘tScheldt te stoppen: “Democratie (en hun familie) heeft hen nodig”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners