Trump wil abortuswetgeving aan staten overlaten

Donald Trump tijdens een meeting in Iowa. © Getty

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft maandag nog eens bevestigd dat hij de abortuswetgeving wil overlaten aan de Amerikaanse staten. In aanloop naar de presidentsverkiezingen in november is abortus een belangrijk thema.

Trump gaat er prat op dat zijn benoemingen in het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni 2022 hebben geleid tot de afschaffing van het landelijke recht op abortus. De conservatieve meerderheid maakte toen een einde aan het historische arrest ‘Roe versus Wade’ uit 1973 dat het recht op abortus in de grondwet verankerde.

Sinds die beslissing kregen staten afzonderlijk de keuze om abortus al dan niet te verbieden of te beperken. Een twintigtal staten heeft abortus effectief verboden of de toegang tot ivf-behandelingen aan banden gelegd. 

‘Veel (staten) zullen een ander aantal weken hebben als limiet om een zwangerschap te onderbreken’, zei Trump maandag in een video op het sociale netwerk Truth Social. ‘Sommige staten zullen conservatiever zijn dan andere, en zo is het maar net. Uiteindelijk telt de wil van het volk.’

In maart zei Trump nog voorstander te zijn van een nationaal verbod op abortus na 15 of 16 weken.

Partner Content