Foto: Belga
Jonas Roosens

Eigenaar 'tScheldt in beroep tegen veroordeling voor aanzetten tot haat of geweld

Gert Van Mol, de eigenaar van de satirische website 'tScheldt gaat in beroep tegen zijn vonnis voor het aanzetten tot haat of geweld. Dat bevestigt Luc De Cleir, attaché communicatie van het college van hoven en rechtbank van Antwerpen. Van Mol werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel wegens het aanzetten tot haat of geweld tegen de voormalige woordvoerster van Open VLD Zelfa Madhloum.

Op 30 mei 2020 verschenen op de website van 'tScheldt berichten over Zelfa Madhloum, de toenmalige woordvoerster van Open VLD met Iraakse roots. Bij het bericht werd een foto geplaatst van Madhloum in een chador, een traditioneel gewaad. Volgens de correctionele rechtbank van Mechelen werd ook de suggestie gewekt dat Madhloum niet geïntegreerd zou zijn in de westerse samenleving.

Gert Van Mol ontkende op de zitting ook de eigenaar of uitgever te zijn van 'tScheldt. Maar de correctionele rechtbank van Mechelen is van mening dat hij wel de feitelijke beheerder is, met volledige zeggenschap over de inhoud van de website, de Twitter- en de Facebookpagina. Van Mol kreeg naast een celstraf van zes maanden met uitstel, ook een geldboete van 4.000 euro en een publicatieverbod opgelegd.

"Er werden doelbewust omstandigheden gecreëerd die racistische en haatdragende uitlatingen uitlokken en aanmoedigen. Uit de talloze reacties blijkt dat zowel het artikel als de foto hebben bijgedragen tot een opruiend, haatdragend en racistisch discours", aldus de rechtbank in haar vonnis. Bovendien werden de haatreacties op sociale media niet verwijderd of gemonitord, wat volgens de rechtbank wijst op de intentie om haat op te wekken tegen Madhloum.

Naast Van Mol werd ook een lezer veroordeeld die een racistische reactie onder het artikel schreef. De lezer reageerde: "Zonder pardon afknalle da achterlijk oerevolk (sic.)!!". Hij kreeg één maand cel en 800 euro boete, maar gaat niet in beroep tegen die straf.

Meest gelezen