Bliksem boven Ieper (foto: Thijs Pattyn)

Onweerszone trekt over het land, noodnummer 1722 geactiveerd

In West-Vlaanderen is vanavond het voorspelde onweer losgebarsten. Het trekt vanuit Frankrijk verder over BelgiĆ« richting Nederland. Het noodnummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd door deĀ FOD Binnenlandse Zaken. Wie storm- of waterschade heeft, kan via het e-loketĀ een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen.Ā 

Komende nacht geldt kort code geel in de meeste Waalse provincies, Brussel en Vlaams-Brabant. Toch is West-Vlaanderen vanavond als eerste aan de beurt met hevige regen. Dat was onder meer in Ieper het geval, zoals onze correspondent Thijs Pattyn kon vaststellen.

Bekijk: Bliksem boven de Lakenhalle van Ieper (beeld: Thijs Pattyn)

Videospeler inladen...

Bekijk: Brandweer rukt uit voor controle Lakenhalle (beeld: Thijs Pattyn)

Videospeler inladen...

Bekijk: Bliksem boven Gent (beeld: KornƩl Sipos)

Videospeler inladen...

De regenzone zal vanuit Frankrijk verder over Belgiƫ trekken richting Nederland. Dat gaat gepaard met soms intense neerslag, vooral dan in een groot deel van het centrale deel van Belgiƫ. Neerslagtotalen van 20 tot 30 millimeter in korte tijd zijn mogelijk.

Om overbelasting bij de hulpdiensten te vermijden, activeert de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722. De meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen is een digitale aanvraag viaĀ 1722.beĀ indienen, maar in situaties die niet levensbedreigend zijn kan ook het nummer 1722 gebeld worden.

Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.

Meest gelezen