Eerder speelde Donald Trump met het idee van een nationaal abortusverbod na 15 weken. Dat idee bergt hij nu op.© AFP

Trump doet zijn abortusstandpunt uit de doeken en oogst daarmee kritiek op zowel links als rechts

Donald Trump wil abortuswetgeving overlaten aan de staten. De Republikeinse presidentskandidaat probeert zich zo te distantiëren van een controversieel thema, maar krijgt kritiek van links en rechts.

reuters, rte

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump maakte maandag zijn standpunt bekend over abortus, een cruciaal onderwerp bij de presidentsverkiezingen van november. De wettelijke regeling van abortus, zei Trump, moet worden overgelaten aan de Amerikaanse staten. Het betekent dat Trump geen campagne zal voeren voor een federaal verbod op abortus na een bepaalde zwangerschapstermijn.

Dat is een gematigder standpunt dan conservatieve antiabortusactivisten hadden gewild, maar evenmin toereikend voor voorstanders van het recht op abortus. Sinds het Hooggerechtshof in 2022 het Roe vs. Wade-arrest schrapte, kregen de staten opnieuw de bevoegdheid over abortus in handen. Zolang Roe vs. Wade gold, mochten ze abortus slechts verbieden ruwweg vanaf 23 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Na het einde van het arrest gingen verschillende conservatieve staten over tot een ban op abortus. Het was Trump die de weg effende voor het einde van Roe vs. Wade, door drie conservatieve rechters te benoemen in het Hooggerechtshof.

Dat leverde hem lof op ter rechterzijde, maar het maakte ook dat Trump nu geprangd zit tussen het christelijk-conservatieve deel van zijn achterban en het bredere kiespubliek. Dat laatste heeft onder meer in de swing states die doorslaggevend zullen zijn in november, een veel gematigder standpunt over abortus. Veel Amerikanen zijn geneigd beperkingen op abortus te accepteren na het eerste trimester, maar een aanzienlijke meerderheid vindt dat de beslissing uiteindelijk moet worden genomen door patiënten in samenspraak met hun artsen en niet door de overheid.

LEES OOK. Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over juridisch getouwtrek rond abortuspil

Opscheppen

Zelf liet Trump zich in het verleden kritisch uit over Republikeinen die zo streng zijn dat ze –in tegenstelling tot zijn huidige standpunt— geen uitzonderingen toelaten in het geval van verkrachting, incest of gevaar voor het leven van de moeder. Eerder speelde hij met het idee van een nationaal abortusverbod na 15 weken. Door dat idee nu op te bergen, hoopt de Trump-campagne minder munitie te bieden aan zijn tegenstrever, de Democratische president Joe Biden. Tegelijk eiste hij “trots” de verantwoordelijkheid op voor het beëindigen van Roe vs. Wade. “Je moet je hart volgen over deze kwestie”, zei Trump. “Maar vergeet niet dat je ook verkiezingen moet winnen om onze cultuur te herstellen.”

“Veel (staten) zullen een ander aantal weken hebben als limiet om een zwangerschap te onderbreken”, zei Trump maandag in een video op het sociale netwerk Truth Social. “Sommige staten zullen conservatiever zijn dan andere, en zo is het maar net. Uiteindelijk telt de wil van het volk.”

Trumps poging om lof op te strijken voor het beëindigen van Roe vs. Wade en zich tegelijk te distantiëren van conservatieve hardliners, verandert weinig voor de Biden-campagne. Die campagne houdt Trump verantwoordelijk voor de abortuswetgeving van de meest restrictieve staten.

“Donald Trump steunt elk abortusverbod in de staten, inclusief abortusverboden zonder uitzonderingen”, schreef een woordvoerder van de Biden-campagne maandag op X. “En hij schept nog op ook over zijn rol in het creëren van dit helse landschap.”

Vanuit conservatieve hoek klonk maandag meteen grote ontgoocheling. “We zijn diep teleurgesteld in het standpunt van president Trump”, verklaarde Marjorie Dannenfelser, voorzitter van de antiabortusgroep SBA Pro-Life America.

LEES OOK. Donald Trump verscherpt toon tegenover migranten: “Het zijn geen mensen, het zijn dieren”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER