Op dit ogenblik is iedereen bij Van Hool ontslagen.

Ronny (52) werkte 33 jaar bij Van Hool: "Einde van een tijdperk, als geslagen honden hoorden we het verdict"

"We hadden het allemaal zien aankomen, maar het is nooit fijn als je de boodschap effectief te horen krijgt." Dat zegt Ronny Berghmans (52) die na 33 jaar zijn werk kwijt is nu busbouwer Van Hool failliet is. Andere collega's reageren eveneens aangeslagen of verdrietig.

De onzekerheid over de toekomst was de voorbije weken hard om te dragen voor het personeel van Van Hool. Vandaag kreeg het personeel te horen dat alle 2.500 werknemers ontslagen worden, 600 tot 950 werknemers zouden opnieuw in dienst genomen worden door de Nederlandse en Duitse overnemers van het bedrijf.

"Als ik eerlijk moet zijn? We hebben het allemaal zien aankomen, maar het is nooit fijn wanneer je het nieuws effectief te horen krijgt", reageert Ronny Berghmans op zijn ontslag in "De wereld vandaag".

Bekijk: Groot verdriet bij werknemers Van Hool in Koningshooikt

Videospeler inladen...

Einde van een tijdperk

Berghmans heeft 33 jaar gewerkt bij Van Hool. "Wat moet ik nu doen? Ik ben afgestudeerd als meubelmaker. In de schrijnwerkerij werkt men vandaag met computergestuurde machines en ik ken niets van computers", klinkt het gelaten.

"Ik weet nog niet of ik opnieuw ga solliciteren bij Van Hool. Er is nog niets bekend over de voorwaarden. Ik weet niet wat er gaat gebeuren met anciënniteit en mogelijk loonverlies. Als het verlies beperkt blijft, dan overweeg ik het."

Voor Berghmans is de sluiting van Van Hool het "einde van een tijdperk". "Ik heb mijn eerste vrouw leren kennen bij Van Hool. Ik heb er ook een vriendengroep opgebouwd waarmee we naar voetbalwedstrijden gaan kijken. Het gevoel van vanmiddag kan je niet beschrijven. Je sluit iets af."

De vader van CEO Filip Van Hool had dit nooit laten gebeuren

Ronny Berghmans

CEO Filip Van Hool woonde de ondernemingsraad waarop het faillissement is aangekondigd niet bij. "Hij is misschien voor zijn eigen veiligheid niet gekomen. Het had mogelijk agressief kunnen worden", zegt Ronny Berghmans.

Volgens Berghmans had Denis Van Hool, een van de acht zonen van oprichter Bernard Van Hool, het nooit zo ver laten komen. "Zijn zoon meneer Filip heeft ons als CEO in de steek gelaten. Denis Van Hool had dit nooit toegelaten."

Geen bussen in Koningshooikt

"We weten nog niet welke jobs er zullen blijven bij Van Hool, maar ik vermoed dat het vooral arbeidsplaatsen bij de afdeling industriële voertuigen zullen zijn. De bussen zullen wellicht niet meer in Koningshooikt gebouwd worden. Als de bussen uit Macedonië geleverd worden aan de klanten, zal de overnemer in de problemen komen", waarschuwt Berghmans.

De bussen uit Macedonië werden in Koningshooikt gecontroleerd voor verkoop. "Die bussen uit Macedonië zijn niet goed afgewerkt. Ik zeg het niet omdat we failliet zijn, maar ik raad iedereen aan om geen bus van Van Hool te kopen uit Macedonië."

Meest gelezen