© REUTERS

De heropleving van ‘Captain America’: hoe Christian Pulisic helemaal herleeft bij Milan

Hoe gaat het tegenwoordig met Christian Pulisic? De 25-jarige Amerikaan met Kroatische roots werd enkele jaren geleden nog aanzien als absoluut toptalent bij Borussia Dortmund, maar verdween uit beeld bij Chelsea… tot nu. Vandaag maakt ‘Captain America’ het mooie weer bij Milan.

Shane Rivière

Signal Iduna Park, 2016. De voetbalwereld maakt kennis met een jonge knaap in de selectie van Borussia Dortmund, met name ene Christian Pulisic. Het Amerikaans-Kroatisch toptalent, uit het bescheiden Amerikaanse stadje Hershey, maakte in weinig wedstrijden een serieuze indruk bij ‘Die Borussen’. Zodanig zelfs dat hij het daaropvolgende seizoen, 2016-2017, haast onmisbaar werd in het team dat uiteindelijk de DFB-Pokal won tegen Eintracht Frankfurt (2-1, red.).

Maar Pulisic maakte niet enkel indruk bij Dortmund. Zijn prestaties sprongen ook Jürgen Klinsmann in het oog, waarna de toenmalige bondscoach van de Verenigde Staten de 17-jarige opriep. Eind maart 2016 debuteerde hij officieel tegen Guatemala (4-0 zege, red.). Het was het begin van een avontuur dat de jongeling de bijnaam ‘Captain America’ zou opleveren, iets waar hij zelf geen al te grote fan van bleek te zijn.

Luka Modrić (links) en Christian Pulisic (rechts) tijdens het seizoen 2016-2017.© EPA

Van Die Schwarzgelben naar The Blues

Amper 20 jaar oud, maar toch al €50 miljoen waard. Tijdens de wintermercato van het seizoen 2018-2019 bereikte Borussia Dortmund een akkoord met Chelsea over een transfer van het goudhaantje voor een duizelingwekkend bedrag van maar liefst €64 miljoen. Pulisic werd in één klap, met een straatlengte voorsprong, de duurste Amerikaanse voetballer ooit.

‘The Blues’ besloten om Pulisic nog een halfjaar bij ‘Die Schwarzgelben’ te laten spelen en verwelkomden hun nieuwste aankoop vol enthousiasme aan het begin van het seizoen 2019-2020. Met 11 doelpunten en 10 assists in 34 wedstrijden drukte Captain America meteen zijn stempel in Stamford Bridge. Toch zou die goede indruk snel vervagen. In de seizoenen erna leek hij, mede door blessures, moeite te hebben om zijn duiveltjes te ontbinden. Zijn marktwaarde daalde dan ook van €60 miljoen in de zomer van 2019 naar €25 miljoen tegen de zomer van 2023. Het werd hoog tijd voor wat anders.

Christian Pulisic tegen Crystal Palace in 2019.© Action Images via Reuters

Comeback bij AC Milan

Pulisic zocht ander oorden op en kwam in juli vorig jaar bij AC Milan terecht. De Italiaanse topclub betaalde zo’n 20 miljoen euro voor de speler die nog altijd aanzien werd als een belangrijke pion bij de Amerikaanse nationale ploeg. Hij tekende in San Siro een contract tot 2027 met een optie op een bijkomend jaar.

Zijn transfer naar ‘I Rossoneri’ bleek meteen een schot in de roos, want de inmiddels 25-jarige Pulisic is er zowaar bezig aan een heropleving. Na 41 wedstrijden zit hij al aan 13 doelpunten en 8 assists. Het is dan ook geen verrassing dat zijn marktwaarde weer in de stijgende lijn gaat. Transfermarkt schat hem momenteel op €32 miljoen, wat doet uitstralen dat Milan een echt koopje heeft gedaan. Het Italiaanse Corriere dello Sport gaat zelfs nog een stapje verder en meldde dat de Milanezen er al aan denken om de optie in het contract van de flankaanvaller te lichten en hem zo tot 2028 aan zich te binden.

Met het oog op het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico lijkt Christian Pulisic dus bezig aan een comeback. De Amerikanen zien het natuurlijk graag gebeuren, want zij hebben hun Amerikaanse voetbaldroom in de handen van hun ‘captain’ gelegd. A story to be continued...

Christian Pulisic eind maart tegen Fiorentina.© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer