30 verdachten doorverwezen naar correctionele rechtbank in grootschalig drugsdossier rond Flor Bressers en ‘de Braziliaanse Escobar’

Petronella V., rechts op de foto, is de Nederlandse vriendin van Bressers en was vorige maand tijdens de zitting zelf aanwezig.© rr

Lommel/Brugge/Knokke-Heist -

De Brugse raadkamer heeft 30 van de 33 verdachten in een van de grootste drugsdossiers in ons land doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Drugsbaron Flor Bressers (37), ‘de Braziliaanse Escobar’ Sergio Roberto De Carvalho (65) en Willem V. de G. (80) zijn de vermoedelijke spilfiguren.

Op woensdag 20 maart verschenen maar liefst 33 verdachten één voor één voor de Brugse raadkamer in een van de grootste drugszaken van ons land. Het federaal parket wilde het dossier doorverwijzen naar de correctionele rechtbank, waarna alle verdachten en hun advocaten nogmaals hun zegje konden doen. De zaak werd in beraad genomen en maandagochtend viel dan uiteindelijk de beslissing.

LEES OOK. Beruchte drugsbaron, horecabazen en zelfs een (ex-)advocaat: 33 verdachten verschenen vandaag voor raadkamer in grootschalig drugsdossier

De raadkamer verwijst in totaal 30 verdachten door. Zij zullen zich binnenkort moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Onder de verdachten beruchte drugsbaron ‘De Lange’ Flor Bressers (37), ‘de Braziliaanse Escobar’ Sergio Roberto De Carvalho (65), Willem V. de G. (80) uit Knokke en diens waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem. (Lees verder onder de foto)

Sergio Roberto De Carvalho.-© AFP

Waterzuiveringsbedrijf

Kriva Rochem kwam eind 2019 in het vizier van de politie, maar de bal ging in april 2020 pas écht aan het rollen. Het Brugse gerecht houdt zes verdachten aan die betrokken zouden zijn bij grootschalige cocaïnesmokkel van Brazilië naar Europa. De spil in de affaire zou het obscure waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem zijn, dat jarenlang vanuit de Antwerpse haven opereerde. (Lees verder onder de foto)

Ook de Nederlandse vriendin van Bressers, Petronella V., was woensdag aanwezig.© rr

LEES OOK. Bekende strafpleiter verdacht van poging om Lommelse drugscrimineel Flor Bressers op te lichten

Bedrijfsleider Willem V. de G. (80) werd in zijn Knokse villa uit zijn bed gelicht. Het dossier leidde de speurders naar een kleurrijke wereld van horecaondernemers, louche vastgoedinvesteerders, bikkelharde Balkan-criminelen en corrupte Braziliaanse politieofficieren. Al snel blijkt dat Flor Bressers het meesterbrein achter de organisatie is. Kriva Rochem blijkt volgens het Belgische gerecht de spil in minstens tien door Bressers opgezette drugstransporten. Goed voor 16 ton ingevoerde cocaïne, met een waarde van 25.000 euro per kilo. De drugs zaten onder een lading soja, in blikken tonijn of onder een deklading tegels. Naast coke smokkelde de bende ook hasj vanuit het Braziliaanse Vitoria.

Brugse raadkamer

In totaal moesten woensdag 20 maart 33 verdachten voor de Brugse raadkamer verschijnen. Het federaal parket vroeg om het dossier door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Het werd een urenlange zitting vol pleidooien. En niets werd aan het toeval overgelaten: de gewoonlijke raadkamer in een smalle gang werd ingeruild voor een veel grotere zaal. Enkel wie écht binnen moest zijn, kreeg toegang tot de zaal. De politie was talrijk aanwezig om alles in goede banen te leiden en hield elke aanwezige nauwlettend in de gaten.

LEES OOK. “Ze leefde luxueus”: vrouw van Lommelse drugsbaas moet ondanks witwassen van 2,5 miljoen euro niet naar de cel

De Brugse raadkamer besliste uiteindelijk maandagochtend om 30 verdachten door te verwijzen naar de Brugse strafrechter. Drie mensen werden buiten vervolging gesteld. (De redactie)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen