Papa van der Poel over bier- en petgooiende koersfans: "Supporters kan je zulke mensen niet meer noemen"

"De gevolgen voor een renner en de ploeg kunnen enorm groot zijn", zo waarschuwt Adrie van der Poel de toeschouwers die tijdens de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix bier en een pet naar zoon Mathieu hebben gegooid. "Zeker in het geval van die pet. Supporters kan je zulke mensen niet meer noemen." Toch blijft hij optimistisch: "99,9 procent is daar wél voor de sport."

Ook Adrie van der Poel, ex-coureur en vader van Mathieu van der Poel, heeft naast de straffe prestaties van zijn zoon de minder mooie taferelen tijdens de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gezien.

Tijdens beide koersen gooiden toeschouwers met bier naar Mathieu van der Poel, en tijdens Parijs-Roubaix afgelopen zondag gooide een vrouw een petje ogenschijnlijk bewust naar de wielen van zijn fiets. 

Bekijk: de politie gaf al aan dat ze de biergooiers willen vervolgen

Videospeler inladen...

"Je mag daar op het moment niet op reageren en die taferelen geen aandacht geven", begint van der Poel (senior) eerder gelaten bij Radio2 Spits. "Maar het mag duidelijk zijn: de gevolgen kunnen, zeker in het geval van die pet, groot zijn voor de renner en de ploeg. Stel dat zo'n petje in een ketting belandt, de koers is om zeep." 

"Supporters kan je zulke mensen niet meer noemen. Het getuigt ook niet van intelligentie dat je dat doet, wetende dat dat gefilmd wordt en op sociale media eindigt."

Papa van der Poel blijft wel optimistisch. "Ik heb al vaak in de VIP-wagen gezeten tijdens Parijs-Roubaix en het is wel al erger geweest, met fans die spiegels afbraken of deuken in deuren sloegen", vertelt hij. "Ik vond het publiek dit jaar op bepaalde plekken rustig."

"99,9 procent is daar wel voor de sport en om de atleten te zien", besluit van der Poel. "Het zijn enkelingen die daar niet thuis horen."

Meest gelezen