Als u een vriendschapsverzoek krijgt van een profiel van Werner Raskin met deze foto, kan u dat met een gerust hart accepteren.© RR

Kreeg u ook een vriendschapsverzoek van schepen Werner Raskin op Facebook? “Niet gehackt, wel wachtwoord vergeten”

Hoeselt -

Vele Hoeselaren kregen gisteren een ‘vriendschapsverzoek’ van oud-burgemeester Werner Raskin. Velen vroegen zich af of hij gehackt was, maar de waarheid is banaler. “Ik ben mijn paswoord vergeten”, bekent de schepen ootmoedig

Fred Peeters

De voorbije vijftien jaar maakte Raskin duchtig gebruik van Facebook om als schepen of burgemeester veelvuldig te communiceren met de bevolking. Een evenement in het dorp, een politieke discussie, kritiek op het gemeentebeleid… Raskin was er als de kippen bij om foto’s te posten of te reageren.

Maar de voorbije maand was Raskin niet meer zo actief op Facebook. Dat viel niet echt op, omdat zijn familieleden en collega politici van VLD+ berichten en foto’s deelden van evenementen en hem daarin tagden, zodat de berichten ook op zijn profiel verschenen.

Maar sinds zondagavond heeft Raskin dus een tweede Facebook-profiel. “Ik kon niet meer zelf op mijn facebookprofiel omdat ik mijn wachtwoord vergeten ben”, zegt Raskin. “Door mijn werk op de gemeente moet ik minstens om de maand op allerlei overheidssites van paswoord veranderen en … ik ben het dus kwijt. Oude paswoorden werkten niet meer. Als je gehackt wordt, kan je normaliter contact opnemen met Facebook en dat heb ik met behulp van een ICT’er ook gedaan. Maar als je dus Facebook vraagt om hulp om je eigen pagina te heropenen, blijkt dat niet mogelijk. Ik heb nochtans mijn elektronische identiteitskaart en de getuigenis van mijn echtgenote en het gemeentepersoneel als bewijs, maar toch krijg ik geen toegang tot mijn account. De technici van Facebook vragen me om in te loggen met mijn oud apparaat waarmee ik ooit inlogde maar die is allang gerecycleerd. Ik zou zes maanden moeten wachten voor ik opnieuw toegang krijg tot de bestaande FB-pagina. Dat is met het oog op de verkiezingen natuurlijk niet interessant. Daarom ben ik een nieuw account gestart, met mezelf in hemd zonder das als profielfoto. Mensen hoeven me dus niet meer te sms’en of te bellen, dit nieuwe profiel is wel degelijk van mij.”