Jeroen Piqueur veroordeeld tot boete van 1,5 miljoen euro en 4 maanden gevangenisstraf

© BELGA

Voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur is veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en 1.500.000 euro boete voor grootschalige fiscale fraude. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vrijdagmorgen beslist. Piqueur krijgt ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap. Piqueur zelf was niet aanwezig op de zitting.

ehu,sln

De 62-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Luxejacht

De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco, maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden. Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren. Het parket stelde dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

Criminele ingesteldheid

“De feiten zijn ernstig en strekken zich uit over een lange periode”, oordeelde de rechter. “Het plegen van fiscale fraude van dergelijke omvang, met hulp van offshore systemen, heeft een verstorende invloed op de fundamenten van onze samenleving. Fiscale heffingen zijn noodzakelijk om de welvaart van onze samenleving te handhaven. De organisatie van fraude en de lange periode ervan, getuigen van een criminele ingesteldheid. De beklaagde heeft geen respect voor de medemens en de samenleving. Het verschuilen achter raadgevers is een gebrek en verantwoordelijkheid.”

Beroep

De verdediging van Jeroen Piqueur overweegt beroep tegen de beslissing vonnis van de Gentse correctionele rechtbank. “Ik ga het vonnis met hem bespreken”, zegt advocaat Raf Verstraeten.

De zaak staat los van het onderzoek naar de activiteiten van Optima Bank en de rol die Piqueur daarin gespeeld zou hebben. De feiten waarvoor hij nu vervolgd wordt, dateren van voor het faillissement van de bank.

LEES OOK. Piqueur gebruikte 19,9 miljoen zwart geld om jacht te kopen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen