© Santa Fe Police

Alec Baldwin “loog schaamteloos” over dodelijk schot op filmset ‘Rust’

Acteur en producer Alec Baldwin (66) heeft “schaamteloos gelogen” om zichzelf vrij te pleiten van het fatale schot op de filmset van Rust. Bovendien was het zijn gedrag dat tot onveiligheid op de set leidde. Dat zeggen de openbare aanklagers die de leiding hebben over de zaak tegen Baldwin.

adb
Bron: BELGA, Guardian, People

In oktober 2021 liepen opnames voor de western Rust in Santa Fe, in de Amerikaanse staat New Mexico, fataal af toen Alec Baldwin tijdens een repetitie een pistool trok. Dat moest eigenlijk losse flodders bevatten, maar een echte kogel doodde cinematograaf Halyna Hutchins (42) en verwondde regisseur Joel Souza (50).

De wapenverantwoordelijke voor de film, Hannah Gutierrez-Reed (27), werd in maart al veroordeeld voor onvrijwillige doodslag. In juli zal Baldwin moeten terechtstaan voor dezelfde aanklacht. Hij riskeert tot 18 maanden celstraf. Volgens de aanklagers werd Hutchins’ dood veroorzaakt door “de combinatie van Hannah Gutierrez’ nalatigheid en onervarenheid, en Alec Baldwins totale gebrek aan zorg voor de veiligheid van de mensen om hem heen”.

LEES OOK. Vrouw die wapen van Alec Baldwin klaarmaakte, is schuldig aan doodslag van cameravrouw: “Constante, nooit aflatende veiligheidsfouten”

Baldwin houdt zijn onschuld vol en wil dat de zaak geklasseerd wordt. Hij argumenteert dat hem verzekerd was dat het pistool ongevaarlijk was. Ook verklaart hij dat hij de hamer van het pistool achteruittrok, niet de trekker, en dat het wapen afging.

“Leugens en manipulatie”

Dat Baldwin ontkent dat hij de trekker overhaalde, is volgens de hoofdaanklagers van New Mexico “absurd”, zo schrijven ze in maandag gepubliceerde rechtbankdocumenten, waarin ze vragen de rechtszaak voort te zetten. Een rapport van een FBI-deskundige concludeerde dat het pistool niet kon vuren zonder dat de trekker was overgehaald.

Halyna Hutchins kwam om het leven op de filmset.© AFP

Volgens de aanklagers loog Baldwin “schaamteloos” over zijn acties en veranderde hij zijn verhaal meermaals om verantwoordelijkheid te ontlopen. Zo beweerde hij in zijn eerste politieondervraging niet dat het pistool vanzelf afging of dat Hutchins hem gevraagd het pistool op haar te richten. Dat verhaal creëerde Baldwin later in de media, klinkt het. “Iedere keer dat mijnheer Baldwin sprak, kwam er een andere versie van de gebeurtenissen uit zijn mond, en zijn latere verklaringen spraken zijn eerdere verklaringen tegen.”

LEES OOK. Alec Baldwin “zwaaide met geweer” net voor dodelijke schietincident op filmset van ‘Rust’, blijkt uit videobeelden

Ook de advocaten van Baldwin zouden zich schuldig gemaakt hebben aan “ontelbare leugens en manipulatie” en persoonlijke aanvallen op de aanklagers. De motie tot seponering van Baldwins advocaten “is een voorspelbaar valse, misleidende en theatrale verkeerde voorstelling van de feiten en omstandigheden van de geschiedenis van de zaak”.

“Gevloek en geschreeuw”

De openbare aanklagers zeggen maandag ook dat Baldwins gedrag op de set er een onveilige omgeving van maakte. Volgens getuigen wilde hij de film sneller afmaken en “schreeuwde en vloekte hij geregeld” tegen iedereen. Hij was bovendien “onoplettend” tijdens de wapentraining.

Alec Baldwin vlak na het incident.© AFP

“Als je kijkt naar het gedrag van mijnheer Baldwin op de set van Rust, ben je getuige van een man die absoluut geen controle heeft over zijn eigen emoties en zich absoluut niet bekommert over hoe zijn gedrag invloed heeft op mensen rondom hem”, schrijven aanklagers Kari Morrissey en Jason Lewis. “Getuigen hebben verklaard dat juist dit gedrag bijdroeg aan de veiligheidsrisico’s op de set.”

Beroemde getuigen

Volgens het rechtbankdocument boden aanklagers Baldwin vorig jaar een schikking aan. Dat aanbod werd echter ingetrokken toen ze ontdekten dat de acteur een documentaire over Hutchins plande en “actief druk uitoefende op getuigen in de zaak” om daarvoor geïnterviewd te worden.

Voor de rechtszaak is de verdediging van plan om beroemde acteurs, onder wie Harrison Ford en Helen Mirren, op te roepen om voor Baldwin te getuigen, zeggen de aanklagers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer