Archeologen vinden schedel van dromedaris uit Romeinse tijd in Tongeren

Archeologen hebben bij opgravingen in Tongeren de schedel van een volwassen mannelijke dromedaris aangetroffen. De opgravingen dateren al van 2014 en 2015, maar op het ogenblik van de vondst was niet duidelijk van welk dier de schedelfragmenten afkomstig waren. Pas toen de botresten werden onderzocht door archeozoöloog Bea De Cupere van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel (KBIN), werd duidelijk dat het om een dromedaris ging.

"Het gaat over enkele schedelfragmenten en twee goed bewaarde bovenkaken", verduidelijkt De Cupere. "Ze werden opgegraven in een greppel die door een laatderde-eeuwse Romeinse muur snijdt." Een labo van de universiteit van Wenen zal nog DNA-onderzoek uitvoeren en er zijn stalen opgestuurd voor C14-datering (koolstofdatering) naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel.

"DNA-onderzoek bepaalt de leeftijd en het geslacht van het dier. We spreken nu over de resten van een vrij groot en struis dier, wat sterk doet vermoeden dat het om een volwassen, mannelijke dromedaris gaat. Maar om uitsluitsel te hebben, moeten we dus een DNA-staal nemen. Zo zijn we zeker dat het geen "hybride" is. De Romeinen kruisten namelijk vaak dromedarissen met kamelen om zo grotere en stevigere dieren te kweken", verduidelijkt Peter Cosyns, postdoctoraal onderzoeker aan de VUB, specialist Romeinse archeologie en voormalig stadsarcheoloog van Tongeren, in "De ochtend" op Radio 1.

"Dromedarissen waren lastdieren"

"Vondsten van kamelen of dromedarissen zijn erg zeldzaam in het West-Romeinse Rijk", aldus Cosyns. "Ze worden meestal aangetroffen op drukke handelsroutes, wat doet vermoeden dat ze vooral als lastdier werden gebruikt. In de literatuur vinden we ook aanwijzingen voor militair gebruik. In het geval van de Tongerse dromedaris werd die wellicht ingezet voor transport op de handelsroute tussen Keulen en Boulogne-sur-Mer of tussen Nijmegen en Metz", aldus Cosyns. "Ze waren namelijk heel mobiel en werden speciaal ingezet op moeilijk begaanbaar terrein."

Het is nog maar de tweede vondst van een Romeinse dromedaris of kameel op het Belgische grondgebied. In 2007 werden ook in Aarlen al enkele beenderfragmenten opgegraven, ook daar op een belangrijke handelsroute. Verder zijn er enkele geïsoleerde vondsten, van Hongarije tot Engeland.

Meest gelezen