© ATV

Leden snelleresponsteam veroordeeld voor buitenproportioneel geweld en vals proces-verbaal

Twee leden van het snelleresponsteam (SRT) van de politiezone Antwerpen zijn veroordeeld voor buitenproportioneel geweld tegen een groepje Nederlanders. Samen met een derde stelden ze ook een vals proces-verbaal op. De kans is groot dat ze in beroep gaan tegen de veroordeling.

Sam Reyntjens

De feiten speelden zich af op de avond van 13 januari 2022 in de Antwerpse binnenstad. Een patrouille van het SRT – het zogeheten snelleresponsteam, dat in burger werkt – was gestopt aan een Thais restaurant in de Lange Koepoortstraat om tijdens de 12 uur durende shift iets te eten. De teamleider T.G. (44) en eerste inspecteur N.V. (41) gingen naar binnen, terwijl inspecteur L.K. (33) op de achterbank bleef wachten. Op dat moment passeerde een groepje van vier Nederlandse mannen de Audi Q7, die met draaiende motor stilstond en (door de getinte achterruiten) leeg leek te zijn. Een van de Nederlanders vond dat intrigerend, draaide wat rond het voertuig en voelde vervolgens aan de klink van de bestuurdersdeur, “als grap”. Zijn vrienden liepen verder.

De Audi Q7 van het SRT.© rr

Inspecteur L.K. sprong uit de auto en overmeesterde de Nederlander. Volgens het slachtoffer en zijn vrienden was het niet duidelijk dat L.K. een politieman was. De overmeesterde Nederlander slaagde erin zich los te wringen en zette het op een lopen. Inspecteur L.K. alarmeerde zijn collega’s en legde hen kort uit wat er gebeurd was. “Hij zei dat ze geprobeerd hadden te carjacken en dat de dader gaan lopen was, geholpen door een groepje”, legde N.V. vorige maand in de rechtbank uit.

Krakende botten

In de buurt, op twee locaties, konden de SRT’ers telkens een van de gevluchte Nederlanders vatten. Dat ging gepaard met flink wat geweld. Vooral L.K. ging wild tekeer. “Een politieman hield het slachtoffer op de grond door zijn knie op zijn rug te houden. Volgens een getuige bokste de andere verschillende keren, minstens vijf keer, keihard in het gezicht van de man”, zei de procureur. Een andere getuige van het tafereel verklaarde nadien dat hij letterlijk botten hoorde kraken en dat er bloed vloeide. “Pas toen ik handboeien zag, begreep ik dat het politiemensen waren. Het slachtoffer verzette zich niet, maar bleef in een plas bloed achter”, zei de getuige. Volgens het parket zei een toegesnelde politieman dat hij nooit eerder zo’n verwondingen gezien had als gevolg van een vrijheidsbeneming.

LEES OOK. Groepje Nederlanders hard aangepakt door Antwerpse SRT: “Ik hoorde letterlijk botten kraken”

Twee SRT’ers gebruikten volgens de rechtbank buitenproportioneel geweld. “Ze toonden een gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van de slachtoffers”, zei de voorzitter. “Het gebruik van dwang is een ultiem remedium en moet tot een absoluut minimum beperkt worden.” Teamleider T.G. (44) en inspecteur L.K. (33) werden daarvoor veroordeeld. “Hun handelingen voldeden allerminst aan de vereisten van subsidiariteit en proportionaliteit”, aldus de rechtbank. L.K., die het grootste aandeel in de feiten had, kreeg dertig maanden cel, het grootste deel (24 maanden) met uitstel. Ook zijn boete van 800 euro werd met uitstel uitgesproken. De teamleider kreeg op zijn beurt tien maanden cel en 800 euro boete, beide met uitstel.

Vals proces-verbaal

Een derde collega N.V. (41) werd vrijgesproken van het geweld. Hij werd wel mee veroordeeld met zijn collega’s voor het opstellen van een vals proces-verbaal en kreeg zes maanden cel en 800 euro boete, beide met uitstel. “Door doelbewust valsheden op te nemen in het proces-verbaal over de feiten, ondermijnden ze het vertrouwen in zo’n proces-verbaal en tastten ze het vertrouwen met betrekking tot de werking van de politie aan”, zei de rechtbank. In het proces-verbaal hadden de drie politiemannen geschreven dat de slachtoffers zich weerspannig gedroegen, wat niet overeenstemde met de werkelijkheid. Volgens de rechtbank deden ze dat doelbewust.

“Door doelbewust valsheden op te nemen in het proces-verbaal over de feiten, ondermijnden ze het vertrouwen in zo’n proces-verbaal”

Rechtbank

Aan de burgerlijke partijen moeten de veroordeelde agenten in totaal bijna 9.000 euro schadevergoeding betalen, een bedrag dat nog kan oplopen. De veroordeelde politiemannen kunnen nog in beroep gaan tegen de veroordeling. Bij hun advocaten viel dinsdag te horen dat de kans groot is dat dat ook zal gebeuren. Het drietal is sinds het onderzoek niet meer actief binnen het SRT. Een definitieve tuchtmaatregel zal er pas komen als de gerechtelijke uitspraak ook definitief is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen