Tom De Vlaeminck en Philippe Gosselin houden Gezond Verstand Kortrijk boven de doopvont, onder het goedkeurend oog van Dimitri Dedecker (rechts).
Foto: Bas De Wilde

Nieuwe lokale partij in Kortrijk lijkt op doorstart van Lijst Dedecker (zonder Jean-Marie)

In Kortrijk is 'Gezond Verstand Kortrijk' opgericht, een nieuwe lokale partij die zich inspireert op 'Gezond Verstand Nieuwpoort', de lokale partij van Dimitri Dedecker. Is het een doorstart van de rechts-liberale partij Lijst Dedecker van Dimitri's vader Jean-Marie? En hoe verhoudt zich dat tot het lijsttrekkerschap van Jean-Marie Dedecker voor N-VA in West-Vlaanderen?

"Het is een lokaal initiatief", zegt Dimitri Dedecker, die aanwezig was op de persconferentie waar Gezond Verstand Kortrijk werd voorgesteld.

Anderzijds is het wel zo dat zowel Gezond Verstand Kortrijk en Gezond Verstand Nieuwpoort van Dedecker hetzelfde logo en dezelfde huisstijl gebruiken. "Men onderschrijft ook een gemeenschappelijke beginselverklaring", bevestigt Dimitri Dedecker.

Het is nu niet de bedoeling om gans Vlaanderen te gaan overstelpen

Dimitri Dedecker (Gezond Verstand)

"Het is de droom van Dimitri Dedecker om Lijst Dedecker opnieuw tot leven te wekken en hij probeert dat wellicht te doen via het lokale niveau om van daaruit te groeien als nieuwe partij", legt politicoloog Nicolas Bouteca (Universiteit Gent) uit in De Ochtend, op Radio 1.

"Het is nu niet de bedoeling om gans Vlaanderen te gaan overstelpen met lokale lijsten van Gezond Verstand", voert Dedecker aan. "Als mensen daartoe de behoefte voelen en zich achter de principes kunnen scharen, is de kans groot dat dit zal gebeuren."

Met andere woorden: een nationale lijst Gezond Verstand is nu niet aan de orde, maar wat niet is, kan nog komen.

Jean-Marie is op de hoogte, maar heeft hier geen hand in

Dimitri Dedecker (Gezond Verstand)

De naam 'Gezond Verstand' doet wel erg denken aan de baseline van Lijst Dedecker in 2007: 'de partij van het gezond verstand'. Dat wijst erop dat Dimitri Dedecker minstens de goedkeuring heeft van zijn vader Jean-Marie om - zij het lokaal - Lijst Dedecker te laten herrijzen onder de vlag 'Gezond Verstand'.

"Hij is uiteraard op de hoogte, maar ik hoef hem niet om toestemming te vragen", benadrukt Dimitri Dedecker. "Hij heeft hier ook geen enkele hand in."

Het is niet fijn voor de N-VA 

Politicoloog Nicolas Bouteca (Universiteit Gent)

"Ze lijken vooral in een gat te duiken dat in de deal tussen Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker is geslopen, namelijk dat er geen afspraken zijn gemaakt voor de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober", duidt Nicolas Bouteca.

In september vorig jaar kwamen de N-VA en Jean-Marie Dedecker tot een akkoord, waarbij Dedecker onafhankelijke lijsttrekker werd op de N-VA-lijst in West-Vlaanderen.

"Het is niet fijn voor de N-VA, omdat dit het opportunistische karakter van de deal tussen Jean-Marie Dedecker en de N-VA opnieuw open en bloot in beeld brengt", zegt Bouteca nog.

"Onze focus ligt momenteel op de samenwerking met Jean-Marie Dedecker voor de komende Kamerverkiezingen. Met als gezamenlijk doel: Vivaldi wegkrijgen. Die samenwerking verloopt prima", laat de N-VA weten aan VRT NWS. "Het staat de zoon van Dedecker vrij om voor lokale verkiezingen initiatieven op te starten als hij dat wenst."

Meest gelezen