Foto: Getty Images

Betaalbare psychologische zorg heeft al 315.000 mensen bereikt

Al 315.935 mensen hebben sinds de hervorming van de psychologische zorg in 2021 de weg gevonden naar hulp. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en bevestigt het Intermutualistisch Agentschap. Door die hervorming is de eerste consultatie gratis en kun je daarna voor 11 euro per sessie hulp krijgen.

Sinds september 2021 heeftĀ iedereen recht op betaalbare psychologische zorg. Daardoor is de eerste sessie bij een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog volledig gratis.

Vanaf de tweede sessie betalen volwassenen 11 euro remgeld per individuele sessie, of 4 euro wanneer ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. De groepssessies kosten 2,50 euro. Jongeren onder de 24 jaar kunnen gratis gebruikmaken van dit aanbod van de individuele en de groepssessies.

Minister Vandenbroucke verhoogde daarvoor het federale budget naar 152 miljoen euro en er werd beslist dat een doorverwijzing van de huisarts niet meer nodig is voor een terugbetaling.

"Het doel was om de toegang tot geestelijke gezondheidszorg zo laagdrempelig mogelijk te maken", zegt Vandenbroucke. "Mensen vinden de weg naar hulpverlening, en andersom is de hulpverlening ook steeds meer lokaal en nabij de leefomgeving van zowel volwassen als kinderen en jongeren."

Nieuw systeem kwam traag op gang

Het nieuwe systeem dat de terugbetaling bij psychologen regelt, kwam weliswaar traag op gang. Bij welke psychologen patiƫnten terechtkonden voor die terugbetaalde sessies was vaak niet duidelijk.

Bovendien moesten psychologen zich aansluiten bij een netwerk geestelijke gezondheidszorg en zich minstens 8 uur per week vrijmaken voor terugbetaalde therapie. Daardoor schrok de manier van werken psychologen af om in het systeem te stappen en meenden ze een deel autonomie te verliezen.

Meest gelezen