Archieffoto
Foto: Belga

Defensie: "Belgische militairen die gewond raakten in Portugal, werden aangevallen"

De 5 Belgische militairen die bij een vechtpartij in Portugal gewond zijn geraakt, werden aangevallen door de betrokken Portugezen. Dat meldt Defensie, volgens de eerste elementen van het onderzoek door het Belgisch federaal parket. Volgens Portugese media is een 30-jarige man opgepakt.

Een Belgisch detachement is momenteel in Portugal in het kader van een oefening. Tijdens een uitstapje naar een bar in het stadje Beja brak de vechtpartij uit, waarbij 5 militairen van de 15e Wing Luchttransport gewond raakten. Een van hen moest een nacht in observatie blijven in het ziekenhuis van de stad.

"Volgens de eerste elementen van het onderzoek van het Belgisch federaal parket, zouden onze 5 militairen slachtoffer zijn geworden van een aanval door de betrokken Portugezen", zegt Defensie in een update over het incident. De vijf militairen "stellen het allemaal goed en zijn weer bij hun detachement dat eind deze week terugkeert naar België".

Portugese media schrijven dat gisteren in Beja een 30-jarige man is opgepakt. Hij wordt beschouwd als de hoofdverdachte van de aanval op minstens één Belg. Hij is overgedragen aan de Polícia Judiciária, de nationale recherche die zich focust op ernstige misdaden.

Defensie steunt het onderzoek van de Portugese politie. Dat onderzoek is nog aan de gang.

Eerder ook een incident in Noorwegen

Het incident in Portugal doet denken aan een incident in Noorwegen, in februari. Daar zijn toen 4 Belgische militairen opgepakt na een vechtpartij in een café.

Ook die Belgische militairen namen deel aan een militaire oefening, toen in de Noorse regio Møre og Romsdalwesten.

Meest gelezen