NMBS niet opgezet met 'treintickets' die Vooruit uitdeelt: "Verwarrend voor reiziger"

De NMBS vraagt aan alle politieke partijen om verwarring rond verkiezingsdrukwerk te vermijden, nadat Vooruit flyers in de vorm van treintickets heeft verdeeld. Het gaat hier niet om echte vervoersbewijzen, hoewel de gelijkenis mogelijk verwarrend kan zijn. Initiatiefnemer Joris Vandenbroucke (Vooruit) vindt het zelf wel duidelijk dat het om reclame gaat.

"We vragen om bij verkiezingsdrukwerk heel duidelijk aan te geven dat het niet om een echt vervoersbewijs gaat", aldus de NMBS in een reactie aan VRT NWS. De organisatie heeft ondertussen zelf ook contact opgenomen met Vooruit.

De NMBS hoopt zo verwarring te kunnen vermijden. "Op die wijze ontstaat er geen verwarring in de hoofden van onze klanten en komen onze treinbegeleiders niet voor mogelijke lastige situaties te staan", klinkt het.

Zo was er op X wat verontwaardiging over de problemen die de reclame-tickets zouden veroorzaken.

Vooruit ziet zelf geen onduidelijkheid

Joris Vandenbroucke, federaal fractieleider voor Vooruit, zegt dat het zeker niet de bedoeling was om verwarring te veroorzaken en reageert ook op bovenstaand bericht.

"Als dat geleid heeft tot verwarring, waardoor treinbegeleiders in discussie moesten treden met reizigers, wil ik mij daar zeker voor verontschuldigen", zegt hij. "Ik moet zeggen dat niemand aan mij gevraagd heeft of het om een echt treinticket gaat. Wij zijn er zelf van overtuigd dat het heel duidelijk is dat dit geen echt ticket is."

Zo verwijst Vandenbroucke naar het logo van Vooruit op de voor- en achterkant van de flyer. "De voorkant heeft inderdaad de vorm van een treinticket, maar op de achterkant staat een foto van mezelf, een uitleg van ons voorstel en de wettelijk verplichte vermelding dat dit verkiezingsdrukwerk is."

De achterkant van de flyer

"We wilden een voorstel van Vooruit in de kijker zetten om een betaalbaar combiticket in te voeren voor de tram, trein, bus én metro", vertelt hij. De '8 euro' op de flyer verwijst naar het concreet voorstel van de partij voor de dagprijs van dergelijke tickets.

Meest gelezen