In een café in het centrum van Heist kreeg Andy P. het aan de stok met een kennis van zijn vriendin. Enkele uren later verkrachtte hij zijn vriendin brutaal.© Joren De Weerdt

Man (40) loopt acht jaar cel op voor brutale verkrachting van vriendin (die hij eerst levensgevaarlijk verwondde)

Heist-op-den-Berg/Lier -

Een veertigjarige man uit Lier is veroordeeld tot acht jaar effectieve celstraf. De man stond terecht voor een hele reeks feiten. Gaande van zware vechtpartijen tot een brutale verkrachting van een vrouw die hij eerst levensgevaarlijk verwondde. De kerel was het duidelijk niet eens met de uitspraak en snauwde tegen de rechters dat ze zot waren.

Theo Derkinderen

In november 2023 was Andy P. een relatie begonnen met een vrouw uit Heist-op-den-Berg. Toen ze iets gingen drinken in een café in het centrum van de gemeente, kreeg P. een aanvaring met een kennis van zijn vriendin. “Hij was jaloers en agressief en uiteindelijk vertrokken meneer P. en zijn vriendin naar huis”, lichtte procureur Nele Poelmans toe. “En thuis was de sfeer aanvankelijk weer goed. Er werd nog verder gedronken en mevrouw danste ook toen P. op de zetel lag. Maar toen hij zin had in een spaghetti en die ’s nachts wou opwarmen, liep het mis. Hij begon als een gek op de oven te slaan en toen de vrouw hem toeriep om te kalmeren, kreeg ze een klap in het gezicht.”

Na die klap herinnerde de vrouw zich niets meer van wat er allemaal gebeurd was. “Het volgende wat ze zich herinnerde was dat ze ’s morgens poedelnaakt wakker werd naast Andy P. Haar gezicht zag helemaal blauw en was opgezwollen. Ze stelde vast dat er seksuele betrekkingen waren geweest. In het ziekenhuis bleek dan weer dat ze een neusbreuk, fractuur van het kraakbeen van het strottenhoofd, blauwe plekken en zwellingen over haar ganse lichaam had. Volgens de dokters was haar toestand zelfs een tijdlang levensbedreigend geweest.”

“Tot op vandaag leeft mevrouw in angst, piekert ze veel en heeft ze last van slapeloosheid. Ze is getekend voor het leven door hetgeen ze met P. heeft meegemaakt”

Joachim Douwen

Advocaat van het slachtoffer

Als een beest

Het Openbaar Ministerie onderstreepte dat de vrouw in haar toestand nooit toestemming had kunnen geven voor seksuele betrekkingen. “Meneer is als een beest tekeer gegaan bij mijn cliënte. Hij heeft bijzonder brutaal geweld gebruikt”, pikte advocaat Joachim Douwen in. “De man heeft veel kracht gebruikt om haar keel dicht te knijpen. Zelfs toen ze al bewusteloos was. Gelukkig heeft mevrouw het overleefd. Maar tot op vandaag leeft ze in angst, piekert ze veel en heeft ze last van slapeloosheid. Ze is getekend voor het leven door hetgeen ze met P. heeft meegemaakt.”

Het misbruik van de vrouw was niet het enige waarvoor Andy P. terechtstond. Het Openbaar Ministerie had hem voor nog een andere tiental feiten gedagvaard, voornamelijk voor vechtpartijen. Het ging onder meer om een vechtpartij in een café in Putte, het vernielen van een betaalterminal in een frituur in Duffel omdat hij zijn rekening niet kon betalen en voor het slaan van een man die een loslopende hond wou vangen.

Ook had hij geprobeerd om een man aan te rijden in een weide en had hij een deur van een woning ingetrapt en de douchekraan hebben opengezet zodat het hele huis onder water liep.

“Het grote probleem is het alcoholmisbruik van meneer P., hij is al sinds zijn vijftiende verslaafd aan alcohol. Het is belangrijk dat hij zijn alcoholverslaving kan aanpakken”

Veronique Gysbrechts

Advocate van meneer P.

Alcoholverslaving

Advocate Veronique Gysbrechts ontkende dat haar cliënt de intentie had om zijn Heistse vriendin te doden. Ze vond ook dat de verkrachting niet bewezen was. “Het grote probleem is het alcoholmisbruik van meneer P. Hij is al sinds zijn vijftiende verslaafd aan alcohol. Het is belangrijk dat hij zijn alcoholverslaving kan aanpakken”, zei ze.

Advocate Veronique Gysbrechts stelde dat het alcoholprobleem van haar cliënt aan de oorzaak van alle ellende lag. Ze vroeg om een voorwaardelijke straf op te leggen, maar daar ging de rechtbank niet op in.© Theo Derkinderen

De rechtbank achtte de feiten evenwel allemaal bewezen. Andy P. hoorde zich veroordeeld tot acht jaar effectieve gevangenisstraf. “U lijkt geen paal en perk te kunnen stellen aan uw alcoholprobleem en achteraf minimaliseert u telkens de feiten die u gepleegd heeft”, was de rechter streng tegen P. Na zijn celstraf wordt P. ook nog eens vijf jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

Zot

P. was het duidelijk niet eens. “Ik heb niemand verkracht. Jullie zijn zot”, reageerde de man na het aanhoren van de straf. Een man die bij een van de vechtpartijen met P. betrokken was kreeg daarvoor geen extra celstraf opgelegd omdat hij in dezelfde periode ook al eens feiten pleegde en daarvoor al een straf kreeg opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen