De extra bussen komen er vanaf volgende week maandag al
Foto: Belga

Oplossing voor overvolle lijnbussen? De Lijn schakelt reisbussen in tijdens schoolspits in Oost- en West-Vlaanderen

In Oost- en West-Vlaanderen gaat De Lijn extra bussen inzetten om meer leerlingen naar school te brengen. Onder meer de bussen naar Gent en het Heuvelland zitten vaak overvol. De Lijn schakelt daarom reisbussen in om scholieren mee te nemen die geen plek hebben in de gewone bus.

De extra bussen komen er vanaf maandag 15 april, de eerste schooldag na de paasvakantie. Ze moeten extra capaciteit creëren op onder meer busverbindingen naar Gent en Deinze, maar ook naar het Heuvelland en de meeste West-Vlaamse centrumsteden. 

Bij de invoering van het nieuwe vervoersplan van De Lijn werden nochtans meer bussen ingezet op drukke lijnen. "Mogelijk is het capaciteitsprobleem een gevolg van het succes op die verbindingen", zegt Frederik Wittock van De Lijn.

"Maar het is nog te vroeg om te concluderen dat de vraag op die verbindingen net daarom is toegenomen, want ook voor de invoering van het plan was er een capaciteitsprobleem op sommige van die verbindingen", klinkt het verder. 

Hoe werkt het?

De reisbussen zullen altijd achter een gewone Lijnbus rijden. "Als je vaststelt dat de gewone bus vol zit, kan je instappen in de reisbus. Je moet dan wel achteraan de bus instappen."

"Het is voor reizigers ook belangrijk om te weten dat ze geen ticket kunnen kopen op de bus zelf. Er is ook geen scansysteem, dus je moet je vervoersbewijs al bij je hebben."

De reisbussen zullen al zeker tot het einde van het schooljaar rijden. Op de website van De Lijn kan je zien over welke verbindingen het gaat. Vanaf volgend schooljaar komt er mogelijk ook een nieuw rittenschema.

Meest gelezen