Het gerenoveerde schip (links) en Brel (rechts).
Foto: VRT NWS / Getty Images

Schip van Jacques Brel na jaren restauratie in Zeebrugge te water gelaten: "Het onmogelijke waargemaakt"

In het Prins Filipsdok in Zeebrugge is de Askoy II te water gelaten, het oude zeilschip van zanger Jacques Brel. Het schip zonk jaren geleden voor de kust van Nieuw-Zeeland, maar de broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge lieten het schip opgraven en restaureren.

Zanger Jacques Brel kocht de boot en voer er in de jaren 70 de wereld mee rond. Hij vertrok uit Antwerpen, maar onderweg werd hij ziek. Hij is nooit verder geraakt dan de Markiezeneilanden en uiteindelijk is de boot voor de kust van Nieuw-Zeeland gezonken, waar hij jaren lag te verkommeren.

De broers Wittevrongel uit Blankenberge hebben de boot gered."Jacques Brel is vaak bij ons thuis geweest", vertelt Piet Wittevrongel. "Wij waren zeilmakers en hadden het zeil voor de Askoy II gemaakt. Vandaar onze band met het schip."

De broers hadden het plan om de boot te restaureren en er opnieuw mee te varen. "Het was bijna een onmogelijke opdracht. Zoals Brel zelf zei, je moet proberen het onmogelijke waar te maken." 

Bekijk - Brel op zijn zeilschip

Videospeler inladen...

Vaste ligplaats in Zeebrugge

Uiteindelijk zijn de broers er zowat 20 jaar mee bezig geweest om het schip te restaureren. 2 weken geleden was er een eerste poging om het te water te laten, maar er bleek een lek te zijn en het schip moest weer uit het water.

Vandaag lukte het wel. Om 9 uur werd de boot in Zeebrugge gehesen en in het water gelaten. "Het is een ongelooflijk gevoel, na al die jaren. We gaan straks naar de kade varen waar hij wordt afgewerkt, de masten moeten er nog op. De officiële inwijding is op 4 mei, dan zou ook familie van Jacques Brel aanwezig zijn." 

Het zeilschip krijgt een vaste ligplaats in Zeebrugge. "Er staat al een aantal activiteiten gepland, we nemen deel aan de Havenfeesten in Blankenberge en aan Oostende voor Anker in Oostende. En later varen we misschien terug naar de Markiezen, wie weet. Zoals Brel zou zeggen: het onmogelijke is waar gemaakt."

In beeld: van schip tot wrak en terug

Meest gelezen