Openbaar vervoer

Schoolbussen zitten overvol, De Lijn schakelt autocars in

© Fred Debrock

De Lijn gaat in Oost- en West-Vlaanderen reisbussen inschakelen op drukke trajecten zodat scholieren niet achterblijven aan de bushalte omdat de bus vol zit. De extra bussen komen er vanaf 15 april, de eerste maandag na de paasvakantie, en blijven tot eind juni scholieren vervoeren.

Yumi Demeyere

Sinds begin dit schooljaar was het op bepaalde bustrajecten zo druk, dat scholieren onderweg naar school niet meer op de bus raakten. De vernieuwing van een vloot bussen van De Lijn loopt wat vertraging op, vertelt De Lijn-woordvoerder Frederik Wittock. “Daarom hebben we nu reisbussen ingezet op de trajecten waar de bussen overvol scholieren zaten.”

Van maandag 15 april tot eind juni zouden die reisbussen achter de gewone bus rijden op verschillende trajecten in West- en Oost-Vlaanderen. Wie zich niet meer in een overvolle bus kan proppen, stapt dan op bij de reisbus erachter. “Je moet wel al een vervoersbewijs bij hebben, want op de autocars is geen scanningsysteem, en kun je geen kaartje kopen”, aldus Wittock.

Iedere halte

De bussen rijden in colonne naar de bestemming. De autocar stopt bij alle haltes, want er is geen bel om te luiden. “Aan iedere halte stopt de autocar, zodat leerlingen niet meegenomen worden naar een plek waar ze niet moeten zijn”, zegt Wittock nog. Of die reisbus dan geen vertraging oploopt? “Beide bussen zullen rekening houden met elkaar. De Lijnbus zal dus wat vertragen en zich aanpassen aan de reisbus.”

Voor volgend jaar wordt nog een schema uitgedacht om de drukbevolkte trajecten en overvolle bussen aan te pakken. Een nieuw rittenschema is niet uitgesloten.