© AFP

Soedanese president dan toch niet naar top met Trump in Riyad

De Soedanese president Omar al-Bashir zal dan toch niet aanwezig zijn op de top van moslimleiders in Riyad, zo heeft het Soedanese agentschap Suna vrijdag bekendgemaakt. Eerder spraken de Verenigde Staten zich al uit tegen de aanwezigheid van al-Bashir op de top, waaraan ook de Amerikaanse president Donald Trump deelneemt. Tegen al-Bashir loopt een internationaal arrestatiebevel wegens “genocide”.

“President Omar al-Bashir heeft zich bij koning Salman van Saoedi-Arabië verontschuldigd”, aldus het agentschap dat zich beroept op een communiqué van de president. Hij geeft verstek omwille van “persoonlijke redenen”, luidt het.

Woensdag liet de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken, Ibrahim Ghandour, weten dat Bashir wel degelijk de top zou bijwonen, maar de VS gaven nog diezelfde dag te kennen dat ze zich tegen de komst van de Soedanese president kantten. “We verzetten ons tegen de uitnodiging (...) van eender welke persoon tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel loopt, met inbegrip van president al-Bashir”, aldus de Amerikaanse ambassade in een communiqué. Trump wordt zaterdag in Riyad verwacht en zal er de dag nadien een toespraak geven over een “vreedzame visie op de islam”.

Al-Bashir is al sinds 1989 aan de macht in Soedan. De president wordt sinds 2009 gezocht door het Internationaal Strafhof. Volgens het Strafhof zou hij zich schuldig gemaakt hebben aan misdaden tegen de mens(elijk)heid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord in de provincie Darfoer in het westen van het land. Zelf ontkent al-Bashir alle beschuldigingen. Hij reist regelmatig naar Saoedi-Arabië, onder meer omdat Soedan een van de voornaamste leden is van de Arabische militaire coalitie die onder Saoedisch bevel bij de oorlog in Jemen betrokken is. Riyad heeft nooit het Statuut van Rome geratificeerd, dat aan de basis ligt voor de oprichting van het Internationaal Strafhof.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer