De snelheidsverlaging gaat in vanaf 23 april.
Foto: Fluvius

Snelheid in Waaslandtunnel gaat van 50 naar 30 kilometer per uur 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verlaagt vanaf 23 april de snelheidslimiet in de Antwerpse Waaslandtunnel, ook bekend als de 'Konijnenpijp', van 50 naar 30 kilometer per uur. Die snelheidsverlaging is volgens AWV nodig om de verkeersveiligheid te kunnen blijven garanderen, in afwachting van een grootschalige renovatie.

“De Waaslandtunnel heeft in september 90 kaarsjes mogen uitblazen en is daarmee de oudste tunnel voor voertuigen in België”, zegt Lydia Peeters (Open VLD), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. 

“Die hoge leeftijd heeft echter ook een keerzijde: om de tunnel operationeel te houden, risico’s in te perken, en de veiligheid voor de weggebruikers te waarborgen, dringen een aantal structurele en verkeerskundige ingrepen zich op”, zegt Peeters.

In het verleden heeft het AWV al enkele maatregelen genomen, zoals het weren van vrachtwagens en de plaatsing van slagbomen aan de ingangen van de tunnel. Daar komen stapsgewijs extra maatregelen bij, in afwachting van een grondige renovatie.

Archiefbeeld van de Waaslandtunnel uit 1933.
Foto: AWV

Maatregelen in afwachting van renovatie

De eerste maatregel is de snelheidsverlaging van 50 naar 30 kilometer per uur die vanaf 23 april wordt ingevoerd. Daarnaast past AWV de wegmarkeringen aan om de afstand tussen voertuigen groter te maken en op die manier het risico op aanrijdingen te beperken.

Daarna zal ook nog het ventilatiesysteem vernieuwd worden en in de tussentijd probeert AWV om doorgaand verkeer te ontraden om de tunnel te gebruiken. Zo bekijkt ze of er signalisatie kan komen die aangeeft dat enkel lokaal verkeer nog door de tunnel mag rijden, zodat GPS-systemen geen doorgaand verkeer meer door de Waaslandtunnel sturen.

Totaalrenovatie nog niet voor meteen

De grootschalige renovatie is nog niet voor meteen. De renovatie zal wellicht uitgevoerd worden wanneer de Scheldetunnel open is. De Scheldetunnel kadert binnen de Oosterweelwerken, uitgevoerd door Lantis, en opent ten vroegste in 2030.

Meest gelezen