© ATV

Snelheid in Waaslandtunnel gaat vanaf vandaag van 50 naar 30 kilometer per uur

Antwerpen -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verlaagt de snelheidsbeperking in de Waaslandtunnel, beter bekend als de ‘Konijnenpijp’, vanaf vandaag (dinsdag 23 april) van 50 naar 30 kilometer per uur. De ingreep is volgens het AWV noodzakelijk voor de verkeersveiligheid. De snelheidsbeperking geldt al minstens tot wanneer de tunnel grondig gerenoveerd wordt.

LEES OOK. Waarom de Waaslandtunnel dringend dicht moet (maar dat nog niet meteen staat te gebeuren)

De vloerplaten in de tunnel moeten op termijn worden vervangen. Ze kunnen geen zware voertuigen zoals vrachtwagens meer dragen, en ook het ‘gewone’ verkeer zorgt dagelijks voor een zware belasting van het wegdek. De tunnel, die in de jaren dertig is gebouwd, was niet berekend op de huidige verkeersstromen. In het verleden nam het AWV al enkele risicobeperkende maatregelen, zoals het weren van vrachtwagens. Door de plaatsing van slagbomen aan de toeritten kon het verkeer in geval van een ongeval sneller worden tegengehouden.

Het AWV neemt nu extra maatregelen om de ernst van de gevolgen van incidenten te beperken. In de nacht van 22 op 23 april komt er nieuwe signalisatie voor de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Bij lagere snelheden zijn de gevolgen van eventuele aanrijdingen minder groot. Daarnaast past AWV de wegmarkeringen aan om de afstand tussen voertuigen groter te maken en de risico’s op aanrijdingen te beperken. In april en mei zal de tunnel nog een paar keer worden afgesloten voor onderhoud.

LEES OOK. OVERZICHT. Van werken op Ring tot gesloten tunnels: volgende weken veel hinder in en rond Antwerpen

Doorgaand verkeer ontraden

Het AWV onderzoekt of het doorgaand verkeer in de Waaslandtunnel zo veel mogelijk kan worden ontraden. Het gaat dan over verkeer dat in eerste instantie een route zou moeten kiezen via de Kennedytunnel of de tunnels in het Antwerpse havengebied. Het agentschap onderzoekt bijvoorbeeld om signalisatie te plaatsen die aangeeft dat enkel lokaal verkeer door de tunnel kan rijden. Op die manier zouden gps-systemen geen doorgaand verkeer meer via de Waaslandtunnel sturen. De totaalrenovatie voert het AWV uit zodra de Scheldetunnel open is. De Scheldetunnel kadert binnen de Oosterweelwerken, uitgevoerd door Lantis, en gaat ten vroegste in 2030 open.

(svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen