© Isosport

Het EK is plots ver weg: Red Flames schieten te laat in actie en lijden nieuwe nederlaag tegen Denemarken

De Red Flames hebben na de 0-7 tegen Spanje opnieuw een nederlaag geleden. 4-2 werd het, na een zwakke eerste en veel sterkere tweede helft, tegen Denemarken. Het EK lijkt plots heel ver weg.

Yanko Beeckman

Een halfuur. Zo lang leken de Red Flames in de eerste helft hun voet naast het nummer dertien van de wereld te kunnen zetten. Daarna ging het plots snel. Te snel.

Bij de eerste echte kans was het al prijs. En voorzet van Veje viel eerst nog op de lat. In de hoekschop die volgde – de vraag is of doelvrouw Lichtfus de bal wel raakte – was het wel raak. Vangsgaard was te sterk voor Kees en kopte de 1-0 binnen.

Nog geen tien minuten later was het alweer prijs. Na een goeie dribbel van Svava op links kon Vangsgaard opnieuw binnenkoppen. Kees bleek niet klaar voor de slimme loopactie van de PSG-aanvalster in haar rug.

Doelpuntenmaakster Vangsgaard in duel met Kees.© Isosport

Op slag van rust ontbond ook sterspeelster Pernille Harder, die haar 150ste interland speelde, haar duivels. Harder stak Svava slim weg in de rug van de Flames. Svava kreeg na een assist ook een doelpunt achter haar naam.

Bijna-remontada

De Flames toonden een heel ander gelaat na rust. Op het uur kregen de bezoeksters een eerste uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Na een goeie run van de goed ingevallen Janssens op rechts vond Vanhaevermaet, die in de tweede helft hoger ging voetballen, de Deense doelvrouw Ostergaard op haar weg. Aan de overkant kregen de Flames het deksel nog geen twee minuten later op de neus. Thogersen pikte na een knappe actie en dito plaatsbal vanop rechts ook nog een doelpuntje mee.

De Flames gaven zich nog steeds niet gewonnen. Nog geen vijf minuten na de 4-0 maakte Sari Kees, na een goeie voorzet van Deloose, dan toch de aansluitingstreffer: 4-1. Toen de Deense vrouwen daarna begonnen te blunderen, gingen de Flames helemaal geloven in een stunt. Ostergaard liet een ongevaarlijke voorzet onbegrijpelijk uit haar handen glippen. Delacauw pakte het cadeautje uit. Diezelfde Delacauw liet vijf minuten later een voorzet van Detruyer slim lopen, waarna de 4-3 en de hoop op een volledige ommekeer stierven op de paal.

Na de nul op zes tegen Spanje en Denemarken staan de Red Flames troosteloos vierde en laatste in hun kwalificatiepoule. Alleen de eerste twee zijn zeker van hun plaats op het EK 2025 in Zwitserland. Een derde plaats lijkt het meest realistische doel voor de Flames. Eind mei wacht een levensbelangrijke verplaatsing naar Tsjechië.

Kris Van Der Haegen: “Mentale tik gekregen na eerste doelpunt”

“Ons eerste halfuur was niet zo slecht, maar bij het incasseren van het eerste doelpunt hebben we een mentale tik gekregen”, verklaarde interim bondscoach Kris Van Der Haegen voor de micro van KBVB-perschef Stefan Van Loock de 4-2-nederlaag van de Red Flames in Denemarken.

“Waarschijnlijk kregen ze een flashback naar vrijdag (0-7-nederlaag tegen Spanje) en vreesden ze voor een nieuwe pandoering. Niemand heeft hen immers gevraagd om zo laag te spelen en bijna alleen maar aan verdedigen te denken. We wilden wel een stevig blok zetten, maar ook aanvallend wat brengen. Dat is pas gelukt in de tweede helft. Die was veel beter en moet vertrouwen geven.”

“Ik ben zeker dat de mach tegen Spanje nog door hun hoofd speelde. We hebben geprobeerd dat af te sluiten, maar het blijft toch hangen. Als coach is het makkelijk zeggen dat ze erin moeten geloven, het blijft een mentaal spelletje. Vorig jaar deden we het zo goed in de Nations League, maar de positieve effecten daarvan zijn al verdwenen. Het zit allemaal tussen de oren. Als er één of twee beginnen te twijfelen, voelt het team dat en gaat iedereen aan het twijfelen. Na onze twee doelpunten waren de Denen er ook niet meer gerust in. Hadden we de 4-3 kunnen scoren, was er nog veel mogelijk geweest.”

“Elf tegendoelpunten in twee matchen is natuurlijk veel. Er is zeker werk aan de winkel. Het is nog niet verloren, maar we hadden wel gehoopt hier iets mee te graaien. Hadden we van in het begin de mentaliteit getoond van de tweede helft, was dat ook wel mogelijk geweest. Tsjechië moeten we op papier aankunnen, al had Denemarken het knap lastig om er te winnen. We zullen echt top moeten zijn om zes op zes te halen. Daar moeten we nu absoluut voor gaan.”

© Isosport

Spanje blijft foutloos

De Spaanse voetbalvrouwen hebben dinsdagavond hun tweede wedstrijd van de EK-kwalificaties in groep A2 gewonnen. De wereldkampioen had het niet onder markt tegen Tsjechië en kwam zelfs op achterstand, maar boog die nog ruim om: 3-1.

Vooraf werd verwacht dat de Spaanse vrouwen net zoals tegen de Red Flames vrijdag (0-7) het telraam zouden bovenhalen. Dat gebeurde echter niet, integendeel. Net voor het uur tekende Eliska Sonntagova (56.) zowaar voor het Tsjechische openingsdoelpunt.

Het bleek het signaal voor Spanje om wakker te schieten, want nauwelijks zes minuten later had de thuisploeg de situatie al helemaal op zijn kop gezet. Eerst hing Maria Mendez (58.) de bordjes gelijk, vier minuten later was het Jenni Hermoso (62.) die voor de Spaanse voorsprong zorgde. De middenveldster, die vorige zomer wereldberoemd werd, toen ze vol op de mond gekust werd door toenmalig bondsvoorzitter Luis Rubiales, fungeerde even nadien als aangever voor de 3-1 van Mariona Caldentey (70.).

In de tussenstand in groep A2 zijn de Belgische vrouwen na twee wedstrijden vierde en laatste, met nul punten en een doelsaldo van -9. Spanje en Denemarken zijn voorlopig foutloos met zes op zes, terwijl Tsjechië net als de Flames nog op nul staat met een doelpuntensaldo van -4. De volgende twee EK-kwalificatiewedstrijden voor de Flames volgen over anderhalve maand. Ze nemen het dan twee keer op tegen Tsjechië, eerst uit (31 mei) en vervolgens thuis (4 juni). De Spaanse vrouwen staan voor een dubbele confrontatie met Denemarken, eerst uit en vervolgens thuis.