De luxekamer met jacuzzi, en danspaal met spiegels.© Karel Hemerijckx

Plus ArtikelLimburgse love hotels

Op bezoek bij love hotel De Zwarte Ring in Lummen: “Man liet vrouw naakt achter, vastgemaakt met handboeien”

Lummen -

“Sommige klanten vragen om te komen kijken. Maar dan zeg ik: neen, dank je”, glimlacht Kristel, die sinds de dood van haar papa rendez-voushotel De Zwarte Ring in Lummen verderzet. “Elke week gebeurt hier wel iets waarvan je denkt: dit kan toch niet. Dat maakt het boeiend.”

Hanne De Belie

Limburgse love hotels

Overspel, escortes en mannen die stiekem mannen zien. Maar ook: heel gewone koppels die rust, een jacuzzi of eens iets anders willen. Na de rendez-vousmoord in Hechtel-Eksel dook onze reporter in de wereld van de Limburgse love hotels.

Het is telkens even spannend: aankomen op bestemming rendez-voushotel, en dan ongezien de omheinde parking oprijden. Wanneer we achterin De Zwarte Ring in Lummen parkeren, is het tien uur ’s ochtends op een doordeweekse dag. Het is nog rustig. “Soms kan het in tien minuten helemaal omslaan en plots heel druk worden. Het is onvoorspelbaar”, vertelt zaakvoerster Kristel. Ze is een moeder van twee volwassen kinderen, die je niet meteen aan het hoofd van een bloeiend love hotel verwacht. “Ik ben er een beetje in gerold, door papa”, zegt ze. “Eerst was ik argwanend, en enorm onzeker om deze zaak over te nemen. Vooral omwille van de reacties in mijn omgeving. Maar ik ben heel erg blij met mijn keuze. Door deze zaak over te nemen is mijn wereld groter geworden. Een rendez-voushotel is niet louche, het is allesbehalve een vuile kamer met enkel een bed. Ik geef toe dat ik ook eerst een vooroordeel had, zoals iedereen. Ik dacht dat het voor een selecte groep was, maar je komt hier echt iedereen tegen.”

“Een derde persoon is mogelijk. Enkel op reservatie zodat er extra handdoeken en zeepjes kunnen worden voorzien. Die vraag krijgen we geregeld”

Kristel

De Zwarte Ring

Kristel verwelkomt ons zelf, maar normaal gebeurt het inchecken automatisch bij de inkom, aan de achterzijde bij de parking. Er zijn nu vijftien kamers waaruit de klant kan kiezen. “In de nabije toekomst worden dit achttien kamers: we zijn momenteel nog drie kamers aan het renoveren”, legt Kristel uit. “Elke kamer heeft zijn eigenheid. We hebben standaardkamers, spiegelkamers en luxekamers met jacuzzi, bubbelbad of infraroodcabine. We werken niet met reservaties, maar zorgen dat de klant altijd voldoende keuze heeft.”

(lees verder onder de grafiek)

© Karel Hemerijckx

De automaat toont de kamers die beschikbaar zijn. “Je kan kiezen voor drie, zes of negen uur. De kamers starten vanaf 55 euro. Meestal kiezen de klanten voor drie uur, al blijven ze in het weekend graag wat langer. Dan nemen ze vaak een luxekamer voor negen uur. Een derde persoon is mogelijk. Enkel op reservatie zodat er extra handdoeken en zeepjes kunnen worden voorzien. Ik zie vaak de wenkbrauwen fronsen als ik dat vertel tegen mijn vriendinnen, maar die vraag krijgen we geregeld. (lachje) Als de betaling in orde is, kan je naar binnen gaan. Zodra je binnen bent gaat het lichtje aan de kamerdeur knipperen, zodat je weet waar je moet zijn.”

De omheinde parking.© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Omgebouwde sigarettenautomaat

De Zwarte Ring was jarenlang een café en discotheek. In 1998 kocht Kristels vader Jos de zaak. “Hij is toen begonnen met vijf kamers. Papa heeft in Amerika gewoond: daar zijn motels en kamerverhuur de normaalste zaak van de wereld. Het had meteen succes. Uiteindelijk is hij met het café en de dancing gestopt, en zijn er telkens meer kamers bijgekomen. We hebben geïnvesteerd in een systeem om alles te automatiseren. Papa had in zijn tijd een omgebouwde sigarettenautomaat. Zo kon je je kamer voor drie uur boeken: er begon een tellertje te lopen en je kreeg een kastje met twee sleutels: eentje om binnen te komen en een sleutel voor de kamer. Als de tijd bijna om was, ging papa op de deur kloppen. (lacht)”

“Soms laat een koppel zich niet van de stilste kant horen. Zo kregen we eens een telefoontje van de buurtbewoners: ‘seg, wat is daar aan de hand?’”

Kristel

De Zwarte Ring

Kristel werkte toen nog als administratief bediende. “Papierwerk was niets voor papa, en de boekhouder raadde me aan om de administratie in handen te nemen. Toen papa het niet meer alleen gedaan kreeg, ging ik steeds meer helpen. In 2018 is papa overleden aan longkanker. Het was een heel intense periode, het is heel snel gegaan. Terwijl hij ziek was, poetste hij nog kamers. Toen was de vraag: zet ik de zaak alleen verder? Ik heb het hem een beetje moeten beloven. Je zag dat hij opgelucht was. Het is zoals een kindje dat hij heeft grootgebracht: je wil dat verderzetten. Al is dat niet altijd makkelijk.”

Er is zelfs paasdecoratie.© Karel Hemerijckx

De automaat met seksspeeltjes- en de drankautomaat staan naast elkaar.© Karel Hemerijckx

Speeltjesautomaat

Kristel probeert de klanten te vermijden, zodat ze in alle discretie naar de kamer kunnen. “Klanten willen niet gezien worden, maar kunnen zich soms wel laten horen”, vertelt Kristel met een knipoog. “Soms laat een koppel zich niet van de stilste kant horen. Zo stonden de ramen eens allemaal open, waardoor de buurt hen tot ver kon horen. Toen kregen we wel een telefoontje van de buurtbewoners: ‘seg, wat is daar aan de hand?’ (lacht)”

Ze toont ons kamer per kamer. “Dit is een spiegelkamer, met spiegels rond het bed en op het plafond. Papa stond erop dat die er waren.” Opvallend: de kamers zijn mooi gedecoreerd. Er staan zelfs bloemstukjes en paasdecoratie. “We zijn wel een rendez-voushotel, maar we zijn toch anders”, vindt Kristel. “Ik wil klanten het hotelgevoel geven. Een beetje gezelligheid. Sommige mensen interesseert dat niet, maar voor mij is dat belangrijk.”

“We hebben ons eigen wondermiddel bedacht om de vettige vingers op de spiegels schoon te krijgen. Daar staan soms zelfs voetafdrukken op, zó hoog.”

Kristel

De Zwarte Ring

Kamer acht is de grootste: een luxekamer met jacuzzi buiten op het terras. En een danspaal omgeven door spiegels. “We hebben voor iedereen wat wils”, knipoogt Kristel. “De danspaal hebben we behouden als eerbetoon van de geschiedenis van het gebouw.” Het water van de jacuzzi wordt vervangen na elke klant. “Hygiëne is enorm belangrijk, en we streven elke dag om het nog beter te doen. Zo hebben we zelfs ons eigen wondermiddel bedacht om de vettige vingers op de spiegels schoon te krijgen. Daar staan soms zelfs voetafdrukken op, zó hoog. Onvoorstelbaar.”

In de gang staan ook twee automaten: een drankautomaat en een seksspeeltjesautomaat, met condooms, glijmiddel, maar ook een vibrator, zweepje of jiggle balls. “Drank nemen onze klanten vaak zelf mee, maar ook afhaalgerechten zoals sushi en pizza. Die seksspeeltjesautomaat wordt vaak gebruikt. We willen onze klanten een veilig gevoel geven, zonder dat ze zich genegeerd moeten voelen. Hier kunnen ze in alle discretie een seksspeeltje uitkiezen. We volgen jaarlijks de trends, zodat de automaat ook aangevuld wordt met nieuwe speeltjes.”

Luxekamer met danspaal en spiegels.© Karel Hemerijckx

De jacuzzi wordt telkens opnieuw gevuld.© Karel Hemerijckx

Handboeien

Anekdotes over De Zwarte Ring zijn er in overvloed. “Ik zou een boek kunnen schrijven, maar discretie is belangrijk”, zegt Kristel, terwijl ze wikt en weegt wat ze kan vertellen. “Ooit is er een man vertrokken, terwijl zijn vrouw hier nog met handboeien was vastgeketend. Naakt. Ze kon niet meer weg, en papa moest haar redden. Met een tang. (lacht) Papa kreeg ook eens telefoon: ‘mijn vriend zit in bad, en geraakt er niet meer uit’. Die man was geopereerd aan zijn knie, en papa moest hem uit bad helpen.” Ze denkt na en glimlacht dan. “Ik heb haar nu al een tijdje niet meer gezien, maar er is heel lang een oud vrouwtje vanuit het Brusselse gekomen, samen met haar jongere vriend in een cabrio. Zo’n lage sportwagen. Hij moest zijn dak openzetten, haar onder de schouders nemen en zo uit de auto heffen. Dan denk ik: ach, het is toch ook mooi.

“Het is niet enkel vreemdgaan. Er komen jonge koppels die nog bij de ouders wonen, of koppels met jonge kinderen die voor drie uur een babysit hebben”

Kristel

De Zwarte Ring

“Een love hotel dient niet enkel om vreemd te gaan”, vervolgt Kristel. “Zo komen er ook jonge koppels die nog bij de ouders wonen en een moment alleen willen. Of twee weduwen, die thuis niet willen afspreken met hun vriend omwille van de kinderen. Soms zijn er koppels met jonge kinderen, die voor drie uur een babysit hebben en komen kameren. Dat zijn meestal de koppels die de luxekamer nemen, met jacuzzi of infraroodsauna.”

Spiegelkamers.© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Camerabeelden

Kristel vertelt het rustig, een beetje dromerig. Stelt ze het zich niet allemaal te romantisch voor? “Zo is het vaak hoor”, vindt ze. “Natuurlijk heb je ook mensen die vreemdgaan, maar dat is niet de grootste groep. Soms zijn er klanten die terugkomen: dan met die, dan met die. Dan weet je genoeg. Papa heeft ooit meegemaakt dat hier partners stonden om te vragen of hun man of vrouw hier was. Daar kunnen we niet op antwoorden: dan schenden we de privacy. Er wordt ook wel eens gevraagd: ‘kan je op de camerabeelden kijken of mijn man aanwezig was?’ Maar we hebben camera’s op de gang, puur voor de veiligheid. Niet om iemand te begluren. Die camerabeelden zijn enkel voor ons, of voor de politie indien nodig. Zo is er eens een luxekamer kort en klein geslagen door een groep jongeren.”

“Van mannen en vrouwen met dikke bakken tot mensen die met de bus komen. Sommige klanten komen met de fiets, die ze meenemen op de kamer”

Kristel

De Zwarte Ring

In De Zwarte Ring komen alle soorten klanten. “Van mannen en vrouwen met dikke bakken tot mensen die met de bus komen. Sommige klanten komen met de fiets, die ze zelfs meenemen op de kamer”, lacht Kristel. “Er zijn hotels die ook met vrouwen samenwerken, maar dat doen wij niet. We hebben wel vaste klanten, die vaak terugkomen. Ik hou me zo veel mogelijk op de achtergrond om de klant zo veel mogelijk discretie te geven. Maar klanten die al jaren komen, vertellen wel eens iets. Papa had meer contact. Hij stond op de gang. ‘En? Alles oké?’ Het gebeurt ook wel dat mensen elkaar tegenkomen en een babbeltje slaan. (glimlacht)”

© Karel Hemerijckx

Verschillende badkamers zijn gerenoveerd.© Karel Hemerijckx

24 uur op 24

Papa Jos woonde in zijn love hotel. “Hij was altijd aanwezig en poetste de kamers meteen als de klanten vertrokken waren”, vertelt Kristel. “Nu is alles geautomatiseerd, ik moet dus niet voortdurend aanwezig zijn. We zijn 24 uur op 24 geopend, 7 dagen op 7. Daar stond papa op. Ik kan alles mee volgen op mijn telefoon. Als een kamer is schoongemaakt, wordt die vrijgegeven via het computersysteem. Achttien kamers, dat lijkt veel. Maar je kan nooit inschatten hoe druk het wordt. We hebben nu ook iemand in dienst: die is goud waard. Als je voor alles alleen staat, is het keihard.”

“Als je tijd om is, gaat er een pieper af. Dan weten de klanten dat ze moeten vertrekken”

Kristel

De Zwarte Ring

Aan de binnendeur van elke kamer hangt een knop met opschrift ‘Einde verhuur’. “Als je tijd om is, gaat er een pieper af. Dan weten de klanten dat ze moeten vertrekken. Als ze op de knop drukken om uit te checken, weten wij dat ze weg zijn en kunnen we de kamer kuisen. Soms zijn er klanten die zo proper zijn dat je niet eens ziet dat ze op de kamer zijn geweest. Bij anderen slingert alles in het rond. Er zijn ook mensen die precies niet weten hoe ze op een wc moeten zitten. Dan vraag je je af: welke acrobatische toeren hebben ze uitgehaald om zó hun behoefte te kunnen doen?

Papa Jos is er al vijf jaar niet meer. “Ik denk nog elke dag: papa, hoe zou jij dat doen? Ik mis hem enorm, vooral om zijn raad”, besluit Kristel. “We gaan nu het vroegere café verbouwen. Papa wilde er een feestzaaltje van maken. In zijn ogen voor swingersfeestjes, voor mij: neen, dank je. (lacht) Maar zeg nooit nooit, want je weet niet wat de toekomst kan brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer