HLN Fotomontage / Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© HLN Fotomontage / Getty Images

Voor koopkracht een zegen, voor concurrentie een vloek: experts pleiten voor aanpassing van automatische loonindexering

Voor de ene een zegen, voor de ander een vloek. De automatische loonindexering zorgt ervoor dat de lonen, uitkeringen en pensioenen in ons land automatisch de inflatie volgen. Maar is dat wel zo’n goed idee? Professor en econoom Gert Peersman (UGent) pleit voor een afschaffing van het huidige systeem. Maar hoe? Wij bespreken drie alternatieven.

144 reacties

  • Phil Smedts

    6 dagen geleden
    Afblijven van de index !!!! Geef niet toe aan de kracht van de verarming. In andere landen worden de lonen ook aangepast aan de stijgende levensduur, maar moeten weknemers ervoor bedelen en zelfs staken, en duurt het wat langer dan bij ons. Voor werkgevers is iedere cent die ze aan de gewone werknemer moeten geven er een teveel, en hun politieke spreekbuizen NVA en VLD zullen niet aarzelen om de burger te gaan verarmen om de kassa van hun politieke bedrijfsvriendjes dik te spijzen.
  • Gilbert Vervynckt

    3 weken geleden
    Mij lijkt de simpelste en dús de meest voor de hand liggende maatregel : iedereen met een zeer riant inkomen , zijn of haar brutoloon niet meer indexeren boven een bepaald bedrag , te bepalen door economen , niet door de politiek . Natuurlijk zullen die mensen beweren dat dat niét eerlijk is , goed wetende dat het net wél eerlijker is . Je hebt nu eenmaal mensen die de indexering zeer goed kunnen gebruiken en anderen die ze deels niet écht nodig hebben ... pralinegeld . Wees nu eerlijk .
  • Roger Laureys

    3 weken geleden
    De index is het enige wat ons uit de armoede houdt. Afblijven. Al 40 jaar probeert men ons dat af te nemen!
  • Jurgen Verhoeven

    3 weken geleden
    De loonkosten???? Daar zullen ze niet over praten, dat in hun nog te weinig...nog meer afdragen.
  • DIRK VAN DESSEL

    3 weken geleden
    Indien de loonkost beweerdelijk "te hoog" zou worden, dienen de winstmarges maar te dalen ter compensatie, om de export te faciliteren.