Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVerkiezingen 2024

Deze zes partijen gaan straks weer de strijd met de kiesdrempel aan

Els Ampe van Voor U: ‘Rechts wil besparen op de zorg, links wil nieuwe belastingen. Wij willen geld halen waar het zit: bij de politiek en de overheid.'Beeld BELGA

Van Voor U tot Blanco of Viva Palestina: tussen de partijen waarop u straks kunt stemmen zitten een aantal nieuwe, onbekende namen. We lichten er zes uit: waarvoor staan ze en maken ze kans op een zetel?

Volt: pro-Europese boodschap

Volt is een pan-Europese partij die in 32 landen actief is. Geen wonder dat de sociaal-liberale partij van Europese samenwerking haar voornaamste agendapunt maakt.

“We verspillen jaarlijks 26 miljard euro omdat de Europese landen ­onvoldoende samenwerken op vlak van defensie”, zegt lijsttrekker ­Sophie in ‘t Veld, die sinds 2004 in het Europees Parlement zetelt. “De opbrengst door betere samenwerking moet dus topprioriteit krijgen als we geld voor ­defensie zoeken, in plaats van bijvoorbeeld te gaan snijden in de sociale zekerheid of zorg.”

“Die pro-Europese boodschap zal zeker aanslaan bij een deel van de kiezers”, zegt politicoloog Robin Devroe (UGent). “Al twijfel ik sterk of dat voldoende is om de kiesdrempel te halen, zoals dat voor alle kleinere partijen geldt.”

Sophie in ‘t Veld.Beeld Stefaan Temmerman

Voor U: ‘12 werken’ met Els Ampe

Voor U, opgericht door voormalig Open Vld-lid Els Ampe, is een diverse groep van voormalige Open Vld’ers, LDD’ers, N-VA’ers en de burgerpartijen Vista, Vrijheid, Volksliga en Gezond Burger Verstand Vlaanderen.

Voor U wil een positief alternatief vormen voor de regeringspartijen. In vergelijking met de klassieke partijen heeft de partij een beknopt programma, bestaande uit ‘12 werken’, zoals minder belastingen en vooral een kleinere overheid. “Rechts wil besparen op de gezondheidszorg, links wil nieuwe belastingen. Wij willen geld halen waar het zit: bij de politiek en de overheid”, zegt Ampe.

Devroe: “Het voordeel van deze partij is dat enkele bekende namen ervoor opkomen en ze dus niet van nul moet beginnen. Ook kan Voor U bij een deel van de bevolking een gevoelige snaar raken, over de macht van de partijen en overheidsuitgaven.”

Agora: stuntte in 2019 al in Brussel

Burgerbeweging Agora is volledig gefocust op de invoering van een burgerparlement, waarin burgers zetelen die geloot worden. De partij verbaasde vriend en vijand door in 2019 een zetel te halen in de Nederlandstalige groep van het Brussels Parlement. Agora organiseerde vier Brusselse Burgerassemblees met vijftig uitgelote Brusselaars. Parlementslid Pepijn Kennis bracht de voorstellen die daaruit voortkwamen in het parlement.

Deze keer komt de partij niet op in het Brusselse gewest, maar dient ze federale lijsten in in Brussel, Namen en Waals-Brabant. “Alleen op federaal niveau kunnen we er een wetswijziging door krijgen om de senaat om te vormen tot een burgerparlement”, zegt woordvoerder Johannes Grillet.

“Agora toont aan dat het niet onmogelijk is voor zo’n kleinere, nieuwe partij om een zetel te halen”, zegt Devroe. “Federaal wordt het een moeilijker verhaal. Ook moeten ze dan nog een meerderheid vinden voor zo’n wetswijziging.”

BoerBurgerBelangen: naar Nederlands voorbeeld

BoerBurgerBelangen (BBB) is een nieuwe partij, die ontstaan is uit Gezond Burger Verstand Vlaanderen (GBVV) en BoerBurgerBelangen. Inmiddels splitste de partij opnieuw, en vervoegde voormalig interimvoorzitter Filip Boone met GBVV Voor U van Els Ampe.

Op Vlaams niveau wil de partij de stem van alle burgers vertegenwoordigen. Maar zoals de naam doet vermoeden, ligt de focus op een beter landbouwbeleid. “Landbouwers lijden onder de jarenlange impasse van het beleid”, zegt oprichtster Tine Hermans, dochter van een landbouwer uit Merksplas. “Het Vlaamse niveau is het belangrijkste om dat te veranderen.”

De partij haalt inspiratie uit het het succes van haar Nederlandse tegenhanger, de BoerBurgerBeweging (BBB), die vorig jaar de provinciale verkiezingen won. “Toch zal het quasi onmogelijk zijn om dat succes te kopiëren, aangezien het door de kiesdrempel veel moeilijker is voor nieuwe partijen hier om een zetel te halen”, zegt Devroe. “Al heeft BBB het voordeel dat ze inzet op een thema waar veel mensen nu mee bezig zijn.”

Blanco: lege zetels in het parlement

De nieuwe partij Blanco heeft één doel: een wetsvoorstel gestemd krijgen zodat bij de volgende verkiezingen de blanco stem op het stembiljet effectief wordt omgezet in lege zetels.

“Nu worden die stemmen niet meegeteld en worden de parlementszetels verdeeld onder de verkozen partijen”, zegt medeoprichter Raf Lens.

Leden van Blanco willen zich dus verkiesbaar stellen om die zetels in het parlement te bezetten. Daar beloven ze zich voor alles te onthouden. En als ze hun enige voorstel gestemd krijgen, doekt de partij zichzelf weer op.

“Of die parlementsleden zich dan effectief onthouden, dat moeten we nog zien”, zegt Devroe. “Maar er valt iets te zeggen voor het idee om blanco stemmen in lege zetels om te zetten.”

Raf Lens.Beeld Wouter Van Vooren

Viva Palestina: erkenning van genocide in Gaza

Viva Palestina is een beweging die auteur en politicus Dyab Abou Jahjah heeft opgericht en alleen in Brussel naar de kiezer trekt. Het is een uitgesproken one-issuepartij, die ijvert voor een “erkenning van de genocide in Gaza” en tegen “het genocidaire en koloniale apartheidsregime in Palestina”.

“We weigeren over iets anders te praten zolang er geen resolutie komt waarin die genocide erkend wordt”, zegt Abou Jahjah. “In die zin kan Brussel een springplank zijn voor heel België.”

In Brussel kan hij ongetwijfeld steun vinden voor dat standpunt. “Toch is het de vraag of dat genoeg is om een zetel te halen”, zegt Devroe. “In elk geval creëert hij zo wel aandacht rond het thema, wat misschien het voornaamste doel is.”

Dyab Abou Jahjah.Beeld Aurélie Geurts